Genç ve Ergende Saç Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Genç ve Ergende Saç Kaybı Nedenleri Nelerdir?
Genç ve Ergende Saç Kaybı Nedenleri Nelerdir?
Genel Bilgi
2 Yorum

Gençlerde saçın kaybolma nedenleri merak edilen konular arasındadır. Son dönemlerde artan saç dökülmeleri genelde ergenlik zamanlarında sıklıkla ortaya çıkar. Genç ve ergende saç kaybı kalıcı bir durum da olabilir. Bu zamanlarda görülen dökülmelerin pek çok farklı nedeni vardır. Genç ve ergende saç kaybı nedenleri nelerdir? Genelde kalıtsal faktörler bu dökülmelerde başlıca sebeplerdendir. Diğer sebepler ise:

  • Çevresel etkiler,
  • Fizyolojik faktörler,
  • Bazı hastalıklar,

Dengesiz ve sağlıksız beslenme de bir diğer faktördür. Düzenli ve sağlıklı beslenen gençler vitamin, protein ve mineral açısından yeterli seviyede besin alacakları için saçları daha sağlam ve sağlıklı olur. Bu dönemlerde hormonların da dengesizleşmesi nedeni ile gençlerde saç dökülmesi olabilir. Dökülmelerin normalden fazla olması durumunda bir uzman hekime görünmek her zaman daha iyidir. Yoksa dökülmeler kalıcı hale gelebilir ve saçların geri getirilmesi oldukça zordur.

Saçların sürekli boyanması, saçlar üzerinde yapılan fön v.b. işlemler, saç rengini açmak için boya uygulaması, saçların aşırı ısıya maruz kalması gibi işlemler saçların hızlıca yıpranmasına ve hızlıca dökülmesine olanak sağlar. Saçların çok sıkı bağlanması, örme işlemi gibi işlemler saç dökülmesini hızlandırabilir. Saç dökülmesinin önüne geçmek için acele ile güvensiz bitkisel veya kimyasal karışımlar kullanılması ve kalitesiz saç bakım ürünlerinin kullanılması da saç dökülmesini daha da hızlandırabilir.

Ergenlik dönemlerinde gençlerin sıkça karşılaştığı bozuk ruh halleri, stres ve baskılar saç dökülmesine sebep olabilir. Alkol tüketimi, sigara kullanımı ve düzensiz uyku zamanları saçlardaki dökülmeleri hızlandırabilir. Genç erkeklerde vücut geliştirme maksatlı yanlış ve aşırı adrojenik ilaç kullanımı saç dökülmesine sebep olabilir. Saç dökülmesine sıklıkla neden olan diğer husus ise zayıflamak için yapılan ağır diyet programlarıdır.

Saç sağlığı için çok önemi olan çinko, folik asit, demir, biotin, B12 vitamini, D vitamini gibi çok önemli mineral ve vitaminlerin eksikliği saç dökülmesinin yanı sıra başka sağlık problemlerine de sebep olabilir.

Genç ve Ergende Saç Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Genç ve Ergende Saç Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Saç dökülmelerinin sebepleri erkeklerde ve kadınlarda farklılık gösterir. Erkeklerde daha çok genetik faktörler ve yaş ilerledikçe artan androjenik hormonların kelliğe sebep olabilmesidir. Erkeklerin yarısını etkiler ve ileride kellik ile karşı karşıya kalınabilir. Kadınlarda da bu durum ortaya çıkabilir ve başlıca nedenleri arasında erkeklik hormonlarının baskın gelmesidir.

Kadınların gençlik ve erişkin dönemlerinde sıklıkla görülen polikistik over sendromunun sonucu olarak kıllanmanın dışında alopsesi de sıklıkla görülür. Sakal ve bıyık bölgelerinde kıllanma artışı gözlemlenir. Saç bölgesinin üst kısımlarında, yanlarda ve önlerde saç dökülmesi görünür. Dökülen saçlarından ve bu sebeple estetik görüntüsünden rahatsızlık duyan birçok kişi hızlı bir şekilde saçlı, doğal bir görünüme ulaşmak isteyebilir. Bu nedenle protez saç ve benzeri uygulamaların günümüzde kullanımı giderek artmaktadır.

Bazı hormonal rahatsızlıklar da saç dökülmesine neden olur. Tiroid bezindeki sorunlar saç dökülmesine sebep olabilir. Tiroid bezinin aşırı veya az çalışması sonucunda saçlardaki dökülmeler artabilir. Cushing hastalığı yani böbrek üstü bezlerindeki aşırı kortizon salgılanması durumunda saçlardaki dökülmeler dışında karın bölgesinden kilo alma, deride çatlamalar (kırmızı ve mor), yüzde hatlarında yuvarlaklaşma ve aşırı akne gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bağışıklık sisteminde ortaya çıkan bazı dengesizlikler de saç dökülmesine neden olabilir. Bağışıklık sistemi bazen organ ve dokulara yönelik aşırı antikor üretebilir. Bununla birlikte kıl köklerine karşı salgılanan antikorlar kıl köklerine saldırarak saç dökülmesine ve kalıcı kelliğe neden olabilmektedir. Hashimoto hastalığı ismi ile bilinen hipotiroidiye böbreküstü bezi yetmezliği, paratioid bezi yetmezliği v.b. rahatsızlıklar saç dökülmesini hızlandırabilir.

Genç ve Ergende Kalıcı Saç Kaybı Tedavisi Nedir?

Gençlerde saçların kalıcı olarak dökülmesi için çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Ergen ve genç bireylerde saç dökülmesi tedavisi dökülmenin nedenine göre değişiklik gösterir. Bazen saç dökülmesinin sebebinin yok edilmesi sorunu çözer. Eğer ergen ve genç kişilerde hormonal bozukluk varsa, uzman doktorun hormon dengesini sağlayan ilaç tedavisine başlaması da sorunu çözebilir. Saç kıran problemi yaşanıyorsa doktor topikal ilaç tedavisine başlayabilir. Henüz gelişme döneminde olan genç bireyler için folikül fonksiyonları uyaran ilaçlar sorunu ortadan kaldırabilir.

Genç ve Ergende Seboreik Dermatit Saç Kaybı Neden Olur?

Gençlerde seboreik dermatit nedenleri henüz tam olarak kanıtlanmamış olsa da yapılan çalışmalar Malassezia isimli bir mantarın saç kaybına neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu mantar türü insan vücudu üzerinde doğal olarak bulunur. Ancak bazı bozukluklar bu mantarın bu hastalığa sebep olmasını sağlar.

Seboreik dermatit sorununa neden olan bazı faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Kalıtsal özellikler,
  • Yeterli protein alınmaması,
  • İmmün sistemin zayıflaması,
  • Bireyin cildinde sebum üretiminin artması,
  • Alkollü içecek tüketimi,
  • Vücutta akne oluşumu,
  • Sürekli kuru kalan ve hassas cilt yapısı,
  • AIDS, Parkinson, gül hastalığı ve epilepsi gibi hastalıklar,
  • Yoğun baskı altında kalmak ve depresyon,
  • Dengesiz ve sağlıksız beslenme,
  • Kuru ve soğuk havaya maruz kalmak,
  • Hormonsal bozukluklar.

Kadınlarda Saç Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda saçların kaybolması erkeklerde daha fazla olan testosteron hormonunun farklı bir türevi olan DHT hormonudur. DHT hormonu, saç dökülme sebebinin asıl nedenlerinden birisidir. DHT saç tellerini zayıflatır ve bu nedenle saç dökülmesi problemleri ortaya çıkar. Genç ve ergende saç kaybı da bu hormon kaynaklı olabilir. Kadınlarda görülen saç dökülme şekli erkeklerden farklı olarak saçların ayrıldığı yerden dökülerek genişlemesi ve başın üst kısmının yanlara doğru açılmasıdır. Kadın tipi saç dökülmesi erkeklere göre farklı oluşur. Kadınlarda saç dökülmesinin sebepleri pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenler aşağıda sıralanmıştır.

  • Yoğun Stres: Yoğun stres, saç dökülmesi sorununun en büyük nedenlerinden biridir. Kişinin saç dökülme problemini önlemesi için aşırı stresten elinden geldiğince uzaklaşmalıdır.
  • Yetersiz Demir Almak: Yetersiz düzeyde alınan demir, saç dökülme probleminin önemli sebeplerindendir. Kişi, uzman bir doktora başvurup vücuttaki demir seviyesini ölçtürmeli ve eksiklik durumunda takviye alınmalı. İçeriğinde demir bulunan besinleri de tüketmek faydalı olacaktır.
  • Hamilelik Dönemi ve Doğum Yapmak: Kadınlarda hamilelik döneminde ve doğum yaptıktan sonra saç dökülmesi görülebilir. Doğumdan sonra hormonlar eski düzeylerine gelirken saç dökülmesi yaşanabilir. Fakat dökülme düzeyi çok fazla ise önlem alınması gerekir. Hamilelik döneminde ve sonrasında kadınlarda saç dökülmesi olağan bir durumdur.
  • Beslenme Düzeninden Kaynaklı Saç Dökülmesi: Beslenme düzeni kaynaklı saç dökülmeleri görülebilir. Vücut ihtiyaç duyduğu besin maddeleri alamadığında veya eksik aldığında bu besinleri bütün vücuda yetiştiremez ve sadece insanın yaşaması için önemli olan organlara iletir. Bu nedenle daha az hayati öneme sahip olan saçlara besin gitmez ve saçların zayıflayarak dökülmesine neden olur. Kişi günlük protein, B12 vitamini, D vitamini, çinko ve demir gibi maddeleri alması gerekir.

Skar Yapmayan Saç Kaybı Ne Demektir?

Skar yapan saç telleri yani iz bırakan (skatrisyel) saç dökülmesinde saç kökleri tamamen bozulur ve deride iz bırakır, saçın yeniden oluşmasına izin vermez. Bir de iz bırakmayan (nonskatrisyel) saç dökülmesi vardır. Bu tip dökülmede saç diplerinde iz görülmez. İnsanlarda en çok görülen dökülme tipi iz bırakmayan (nonskatrisyel) dökülmedir.

Skar Yapan Saç Kaybı Neden Oluşur?

Skar yapan saç tellerinin kaybı ile kıl kökü (folikül) içinde büyük hasar meydana gelir ve saçın geri çıkması olanaksız hale gelir. Skar yapan saç dökülmesinin sebepleri henüz tam olarak bilinmez.

İlgili İçerik: Stres Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?

Genç ve Ergende Saç Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Gençlerde saç dökülmesinin belirtileri arasında saçlarda oluşan açıklıklar, lokal saç dökülmeleri yer alır. Genç ve ergende saç kaybı belirtilerine rastlanması durumunda bir dermatologdan yardım alınması önerilir.

Onnahair Protez Saç, protez saç, Saç Protezi - Onnahair

2 Yorum. Yeni Yorum

  • Saç dökülmesini önlemek için hangi egzersizler yapılabilir?

    Yanıtla
    • Saç dökülmesini önlemek için düzenli egzersiz yapmak faydalı olabilir. Egzersiz, saç derisine kan akışını artırarak saç köklerinin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Yürüyüş, koşu, yoga, pilates gibi düşük etkili egzersizler saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilir.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.