Saçkırandan sonra saçların çıkması bazı kişilerde mümkündür. Saçkıran problemi ile karşılaşılan kişilerde çoğunlukla yeniden saç çıkmasıyla karşılaşılabilir. Ancak zaman içerisinde farklı sebeplerin de etki etmesiyle saç kıranın yeniden saç çıkarmaması da mümkündür. Dolayısıyla kişiler saç bakımını aksatmaması ve hangi sebeple olursa olsun saç dökülmesi ile karşılaştıkları takdirde uzmanlar ile görüşmelidir. Saçkıran sonrası dökülen saçlar geri gelir mi? Saç kıran nedir, nedenleri nelerdir? Saç kıran tedavisi nasıl olur?
Saçkıran sorunu ile karşılaşan kişiler zaman içerisinde yavaş yavaş yaş dökülmesi problemini yaşamaktadır. Bazı durumlarda yeniden saç çıkarken, bazı durumlarda ise saçın yeniden çıkması da mümkündür. Ancak çoğunlukla bakım ve beslenme gibi unsurların da devreye girmesi ile saçkıran sonrasında yeniden saçlar uzamaya başlar. Saçkırandan sonra saç uzatmak için zaman vermek gerekir.
Saçkıran Nedir?
Saçkıran saçlarda dökülmeye sebep olan hastalıklardan biridir. Saç dökülmesini hızlandıran cilt problemlerinden biridir. Saçlar da ortaya çıkar ve cinsiyet ayırt etmez. Kadınlarda ve erkeklerde saç kıran problemiyle karşılaşmak mümkündür. Nadir görülen hastalıklardan biri olmasına karşın saç kıran hastalığı ile karşılaşan kişi sayısı da oldukça fazladır. Günümüzde farklı etkenlerden dolayı saç kıran hastalığı ile karşılaşmak mümkün hale gelmiştir. Saç derisine ve saç köklerine zarar vererek saçların incelmesine ve dökülmesine sebep olan hastalıklar arasında bulunur.
İlgili İçerik: Zayıflamış Saç ve Saç Kökleri Nasıl Güçlendirilir?
Saçkıranın tedavisi geliştirilmiş olsa da çoğu kişi uzun vadede iyileşme göstermektedir. Aynı zamanda saç kıran tedavisine nasıl etki edeceği gibi unsurların yanıtları da hala aranmaktadır. Saçkıran hastalığı bulaşıcı değildir. Bu sebeple de herhangi bir kadında ya da erkekte ortaya çıktığında kişilerin endişe etmemesi gerekir. Saçlarını ortaya çıkaran farklı etkenler bulunur ve bunun temelinde bağışıklık sistemi yer alır. Saçkıran hastalığı ile karşılaşan kişilerin psikolojik olarak da süreçten etkilenmesi mümkündür.
Saçkıran Nedenleri Nelerdir?
Saçkıranı oluşturan sebepler arasında birçok unsur bulunur. Saçkıran neden ve nasıl ortaya çıktığına dair araştırmalar hala devam etmektedir. Bugüne dek yapılan araştırmalar arasında en önemli etkenin bağışıklık sistemi olduğu ortaya çıkarılmıştır. Saç kıranın ortaya çıkmasına sebep olan diğer unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
- Beyaz kan hücrelerinde hasarların meydana gelmesi.
- Hücre miktarında azalma yaşanması.
- Canlı ve sağlıklı hücrelerin zarar görmesi.
- Bağışıklık sisteminin hasar görmesi.
- Beyaz kan hücrelerinin saç folikülleri üzerinde negatif etki bırakması.
- Saç köklerinin doğrudan zarar görmesi.
- Otoimmün hastalıklar.
Saçkıran ortaya çıkaran en önemli sebeplerden biri bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, beyaz kan hücrelerinin farklı şekilde çalışmasına sebep olur. Beyaz kan hücreleri alıştığı şekilde çalışmadığı takdirde ise doğrudan saç folikülleri üzerinde etkisini göstermektedir.
Saçkıranın Tedavisi Var Mı?
Saçkıran tedavisi yapılan araştırma ve geliştirme süreçlerinin ardından profesyonel koşullarda hazırlanmıştır. Saçkıran için belirlenen tedavi yöntemleri olsa da öncelikli olarak saç kılının hangi türü de ortaya çıktığının bulunması gerekir. Aynı zamanda farklı bir sebepten dolayı ortaya çıkma olasılığı her zaman bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminde oluşan problem giderilmediği müddetçe saçkıran tedavi edilmesi de oldukça zordur. Saçkıran tekrarlayabilir, hastalıklar arasında bulunur.
Dolayısıyla saçların sağlıklı olması sağlansa dahi bağışıklık sistemindeki hasar düzeltildiği takdirde yeniden saçkıran ortaya çıkabilir. Birçok kişinin ise merak ettiği bir diğer konu ise saçkıran rahatsızlığı bulaşıcı olup olmadığıdır. Saç kıran bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Saçkıran tedavisinde kullanılan yöntemlerden en popüleri çoğunlukla ilaç tedavisidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin ve mineral dengesinin sağlanması da son derece önemli kabul edilir. Vitamin ve mineral takviyesiyle birlikte kortizon tedavisini de saçkıran yaşayan kişiye uygulanır. Tıbbi ilaçların yanı sıra enjeksiyon da tercih edilebilir.
Saçkıran Ne Zaman İyileşir?
Saçkıranın iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Tedavi başlatıldıktan sonra saç kıranın ne zaman iyileşeceği kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır. Aynı zamanda bağışıklık sisteminde ortaya çıkan sorunun iyileştirilme süresi de saç kıranın ne zaman iyileşeceğini belirleyen etkenlerden biridir. Saçkıranın iyileşmesini isteyen kişiler, doğrudan buna uygun tedavi yöntemlerini denemeli ve uzun vadeli kullanımı bırakmamalıdır.
Saçkırandan sonra saçları uzatmak için tedavinin tam teşekküllü olarak devam etmesi önerilir. Uzman, doktorlar tarafından önerilen ve kortizon içeren ilaçlar kullanıldıktan sonra saçlarda değişim meydana gelir. Bu değişim oldukça pozitiftir. Saçların yeniden uzaması bunun beraberinde ise köklerin güçlenmesi ile karşılaşılır. Saçkıran sorunu yaşayan kişilerin yüzde doksanı iyileşme belirtisi göstermektedir. Çoğunlukla bir ila 3 ay arasında saçkıran tedavisi devam eder. Bazı kişilerde bu sürenin 6 ila 12 aya kadar uzadığı da görülmüştür.
Saçkıran Çeşitleri Nelerdir?
Saçkıran türleri birden fazladır. Saçkıran farklı şekillerde saç dökülmesine sebep olabilir. Ortaya çıkan soruna bağlı olarak saç kıranın farklı çeşitleriyle karşılaşılmıştır. Bu çeşitler incelendiğinde görülmüştür ki saçkıran tedavisinde de öncelikli olarak hem sebebin hem de saç kıran türünün ortaya çıkarılması tedaviyi olumlu etkilemektedir. Saçkıran türleri şu şekilde açıklanabilir:
- Alopesi Areata: Saçkıran türlerinden biri olan alopesi areata’nın özellikleri diğerlerine göre farklıdır. Başlangıç seviyesi olarak kabul edilir ve ilerlemesi halinde farklı saç kıran çeşitleriyle birleşmesi ya da saçkıran çeşitlerinin oluşmasına zemin hazırlaması mümkündür. Alopesi areata’nın belirleyici en önemli özelliği saç dökülmesinin madeni para boyutunda yaşanmasıdır. Saç derisi üzerinde farklı noktalarda madeni para boyutlarında lokal dökülmeler ile kendini gösterir.
- Alopesi Ofiazis: Saçkıran türlerinden biridir ve genellikle alt bölgede meydana gelir. Enseye yakın bölümde gerçekleşen saç dökülmesi tiplerinden biridir.
- Alopesi Totalis: Alopesi areata tedavi edilmediği takdirde alopesi totalis’in oluşmasını destekleyebilir. Saç derisine bölgesel değil genel etki etmektedir. Alopesi totalis sonucunda tüm saçların dökülmesi ile karşılaşılır.
- Alopesi Universalis: Sadece saç dökülmesi ile karşılaşılmaz. Saçkıran ile karşılaşıldığı zaman kişiler de hep vücutlarında yer alan bütün tüyler dökülmeye başlar, kaşlar, kirpikler ve vücutta yer alan diğer kıllar da dökülür.
Saçkırandan Sonra Saçlar Yeniden Uzar Mı?
Saçkıran sorununda yeniden saç uzatmak için tedavi yöntemlerini iyi takip etmek gerekir. Alopecia Saçkıran problemi ile karşılaşıldığı takdirde saç dökülmesi nihai bir sonuçtur. Bu saç dökülmesinden en az şekilde zarar görmek için tedavinin erken dönemde başlatılması gerekir. Tedavi sürecinde aksamalar meydana geldiği takdirde saçların yeniden uzaması da uzun sürecektir. Dolayısıyla kişiler tam bir iyileşme metodu için mutlaka tedavi uygulamalıdır.
Saçkıran yaşadıktan sonra saçların uzaması ve yeniden çıkması mümkündür. Ancak saçkıranın her zaman tekrarlanma riski bulunur. Bunun için özellikle bağışıklık sistemini konu alan çalışmaların yapılması gerekir. Bağışıklık sistemi güçlendirildiği takdirde beyaz kan hücreleri saç yapısını bozacak seviyeye yükselmez. Bu durum ise saçkıranın tekrarlanmasının önüne geçer.
Tedavi sürecinde kişi döküleen seyrek saçları yüzünden dış görüntüsünü beğenmeyebilir. Tedavinin olumlu ve sürecin psikolojik açıdan sağlıklı şekilde ilerlemesi için birçok kişi protez saç yaptırmayı tercih etmektedir. Böylelikle tedavi olurken ve kendi saçlarınız çıkmaya devam ederken protez saç kullanarak tedaviniz bitene kadar saçlı, doğal ve estetik bir görüntü kazanabilirsiniz.
Saçkıran Tedavisinin Bitkisel Çözümü Var Mı?
Saçkıranın bitkisel tedavisi olsa da önceliğin tam teşekküllü sağlık ve tedavi seçeneklerine verilmesi gerekir. Bağışıklık sisteminde meydana gelen hasar iyileştirilme eden saçkıran tedavisinin farklı yöntemler ile çözülmesi mümkün değildir. Saçkıran tedavisi bitkisel çözüm önerileriyle sürdürüldüğü takdirde saçlar yeniden uzasa dahi bağışıklık sisteminde meydana gelen hasar iyileşmeyecek.
Bir önceliğin bağışıklık sistemine verilmesi ve saçkıran tedavisinde bütüncül şekilde devam ettirilmesi gerekir. Saçkırandan sonra saç uzatmak isteyenlerin de bu konuda hassas olmaları önerilmektedir. Tedavi sürecinde özellikle bitkisel ve mevsiminde beslenmek, kişilerin bağışıklık sisteminin iyileşmesini destekler.
4 Yorum. Yeni Yorum
C vitamini saç dökülmesini önler mi, ne gibi etkileri vardır?
C vitamini saçların daha kaliteli uzamasını, kırıkların önlenmesini, saçların parlamasını ve kepek oluşumunun azalmasını sağlar. Ama en önemli etkisini genel olarak saçın güçlü olmasını ve dökülmeye karşı saçların korunması için gerekli bir vitamindir.
Saçkıran tedavi sonrasında, protez saç uygulaması için ne kadar süre yeterli olur , teşekkürler
Saçkıran gerçekleştikten sonra olumlu bir tedavi süreci gerçekleşirse veya doktorunuzun onayı ile protez saç yapılmaktadır.