Erken yaşta kellik belirtileri birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Günümüzde kelliğin yaygın nedenleri arasında başta genetik faktörler ve stres gibi unsurlar yer almaktadır. Ancak kellik birden çok nedene dayanabilir. Kelik türlerine göre tedavi yöntemleri de kelleşmeye neden olan sorunların kaynağına göre belirlenecektir. Kellik sorunları genelde 20’li yaşlardan itibaren başlayarak 10 yıl ve daha fazla sürede devam eden bir süreci içinde kapsamaktadır. Bazı kişilerde bu süre beş yıl gibi daha kısa bir sürede tamamlanır. Erken kellik belirtileri ve tedavi yöntemleri yazımızda tüm nedenleri, belirtileri ve tedavileri inceleyelim.
Saç dökülmesinin yoğun olarak gerçekleşmesiyle meydana gelen kellik birçok farklı şekilde gerçekleşebilir. Erkek tipi kellik, kadın tipi kellik ve diğer kellik türlerine göre de bir tedavi metodu ve önleme seçenekleri uygulanmalıdır. Saç dökülmesinin çok erken yaşlarda görülmeye başladığı durumlarda erken kellik belirtileri ve tedavi yöntemleri mutlaka saç dökülmesine neden olan soruna ve kişiye göre belirlenmelidir.
Erken Kelliğin Sebepleri Nelerdir?
Saç dökülme belirtileri erkek bireylerde daha sık yaşansa da kadınlarda da görülen bir sorundur. Kadın ve erkeklerde farklı etkenlere bağlı olarak gelişebilen saç dökülmelerinin temel nedenleri birbiri ile benzerlik göstermektedir. Saç dökülmemelerinin en temel nedeni ise genetik faktörlerdir. Kalıtsal olarak gelen bir durum olması nedeniyle bu sorunun önüne geçmek oldukça zordur.
Erkek kelliğe neden olan faktörlerden bazıları şunlardır:
- Genetik faktörler,
- Yoğun stresli yaşam tarzı,
- Hormonal sorunlar ve vitamin, mineral eksiklikleri,
- İlaç kullanımı,
- Yanlış saç bakım/şampuan ve şekillendiricilerin kullanılması,
- Çeşitli sağlık sorunları vb.
Kellik nedenleri arasında daha pek çok etken sayılabilir. Bu etkenlere göre doğru tedavi yöntemlerinin belirlenmesi ve buna göre detaylı uygulamalara başvurulması gerekecektir. Günümüzde kellik problemlerine yönelik hemen hemen tüm nedenler için farklı tedavi yöntemleri ile kellik sorunlarının önüne geçilmesi sağlanabiliyor.
Erken Kellik Belirtileri Nelerdir?
Kellik belirtileri kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde zuhur edebilmektedir. Günümüzde saç dökülmesi tiplerine göre farklı kellik durumlarından söz edilebilir. Erkek tipi ve kadın tipi kellik için farklı belirtilerden bahsedilebilir. Erken kellik sorunları yaşayan kişilerin öncelikle hangi sorundan kaynaklı olarak yoğun saç dökülmesi problemleri yaşadıklarını tespit etmeleri gerekecektir.
Kişilerde erken dönemden itibaren başlayarak hızlı şekilde devam eden saç dökülmelerinin ve kelliğin en erken belirtileri ise kısaca şunlardır:
- Saç tellerinin incelmesi,
- Saçların daha kolay dökülmesi,
- Saçsız alanların çoğalması,
- Şakaklarda saçların incelmesi,
- Saç çizgisinin gerilemesi vb.
Erken yaşta kelliğe neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Kellik türüne göre bu nedenler doğru şekilde tespit edilerek kısa sürede sonuç alınması mümkündür. Kellik belirtileri asıl nedene ve saç dökülmesi türüne göre farklılık gösterse de benzer şekilde ilerleyecektir.
Kellik Başlangıcı Nasıl Belli Olur?
Kellik başlangıcı ilk aşamada fark edilemeyebilir. Ortalama olarak günde 100 telden fazla saç dökülmesi yaşayan kişilerin saç dökülmesi sorunu ve kellik problemleri ile karşı karşıya kaldıkları düşünülmektedir. Saçların arasından giderek daha fazla kafa derisinin görünmesi ve saçlarda ciddi oranda seyrelme ve açılmaların yaşanması en önemli belirtiler arasında yer almaktadır.
Erkeklerde yaygın olarak kellik başlangıcı saç çizgisinin geriye çekildiği durumlarda görülmektedir. Saç tellerinin incelmesi ve açıklıkların giderek belirginleşmeye başlaması önemlidir. Öte yandan sabah uyandıktan sonra yatağınızda çok daha fazla saça rastlıyor, banyo yaparken ya da saçlarınızı kurularken daha çok dökülen saçlara rastlıyorsanız bu durumda kellik başlangıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Erken kellik belirtileri ve tedavi yöntemleri tamamen bu dökülme tiplerine ve kişilere göre ortaya çıkacaktır.
Kellik Tedavi Edilebilir Mi?
Kellik tedavisi kapsamında oldukça uzun bir süredir birçok yöntem uygulanmaktadır. Kelliği gizlemeye yönelik yöntemler dışında, 1980’li yıllardan bu yana hem kadın hem de erkekler için kellik tedavisine yönelik çeşitli ilaç tedavilerine başvurulabiliyor. Özellikle kelliğin önlenmesi ya da sürecin daha yavaş gerçekleşmesini sağlamak için bu tür yöntemlere başvurulmaktadır. Kellik oluşumuna neden olan faktörlere göre de tedaviler değişiklik göstermektedir.
Kellik tedavisinde farklı uygulamaların olması günümüzde herkes için uygun yöntemlere başvurulmasına olanak tanımaktadır. Erkek tipi kellik, 50 yaşındaki erkeklerin yarısından fazlasını etkileyen bir sorun olması nedeniyle bu alanda ciddi bir yatırım da yapılmaktadır. Sayısal verilere göre ABD’de her yıl kellik tedavilerine harcanan paranın 1 milyar dolar seviyesinde odluğu tahmin edilmektedir. Kellik için birçok farklı tedavi yöntemi düşünülebilir.
Kellik Nasıl Önlenir?
Saç dökülmesini önlemek için ilk yapılması gereken şey yaşam tarzında bazı alışkanlıkları değiştirmek olacaktır. Bu alışkanlıklar arasında en önemlisi ise beslenme ve uyku düzenidir. Özellikle vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin günlük olarak alınması son derece önemlidir.
Kellik sorunlarının erkenden fark edilmesi ve önlenmesi için kısaca şunlara dikkat edilmelidir:
- Vitamin ve mineral alımına özen gösterilmelidir.
- Uyku düzenine dikkat edilmelidir.
- Hareketsiz yaşam tarzından uzaklaşılmalıdır.
- Alkol ve sigara kullanımı azaltılma ve tamamen bırakılmalıdır.
- Saç bakım ürünleri ve yöntemleri gözden geçirilmelidir.
- Gün içinde bol su tüketilmelidir.
Saçlarınızın daha az dökülmesi ve güçlenmesi ve kelliğin önlenmesi için bazı yeni alışkanlıklar edinmek ve eski kötü alışkanlıkların terk edilmesi en etkili sonuçların alınmasını sağlayacaktır.
Kelliğin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Saç ektirmeden kelliğe çözüm üreten bazı farklı uygulamalar bulunmaktadır. Genelde kelliğin gizlenmesine yönelik olan bu uygulamaların yanı sıra çeşitli tedavi yöntemlerine de başvurulmaktadır.
Kellik sorunlarına karşı günümüzde uygulanan başlıca tedavi yöntemleri ise şöyledir:
- Minoksidil,
- Finasterid,
- Saç nakli / saç ekimi,
- Lazer uygulamalar,
- PRP tedavisi,
- Protez saç uygulamaları vb.
Kellik sorununa en etkili ve pratik çözümler arasında protez saçlar önemli bir yer edinmektedir. Buna ek olarak benzer diğer etkili çözümler de iyi sonuçlar verebiliyor. Ancak cerrahi acılı yöntemler ve tıbbi uygulamalara başvurmak zorunda kalmadan protez uygulamalar ile en etkili çözümler elde edilebilir.
Kadınlarda Kellik Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda kellik belirtileri erkeklerden daha farklı şekilde görülebilir. Androgenetik alopesi hem kadılarda hem de erkeklerde görülen yaygın bir saç dökülmesi türüdür. Erkek tipi kellik olarak adlandırılan bu türde M şeklinde saç çizgisinde geri çekilmeler yaşanır.
Kadınlarda kellik erkeklerde olduğu gibi açık bir şekilde kendini belli etmeyebilir. Saç incelmesi, saçlarda seyreklik, saç dersinin görülmeye başlaması, alın çizgisinin gerilemesi gibi belirtiler öne çıkan belirtiler arasında yer almaktadır. Ayrıca saç büyüme süresinin de kısalması günümüzde kadınlarda saç dökülmesinin bir belirtisi olarak tanımlanabilir.
Kadınlarda Kellik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kadınlarda kellik tedavisi ise birçok açıdan daha kolay olabilir. Kadınlara yönelik saç bakım ve kellik kapatıcı yöntemler çok daha fazladır. Bu sayede daha kısa sürede sonuç alınması sağlanabilir. Kadınlarda kellik yine erkeklerde olduğu gibi çoğu zaman genetik faktörlere bağlı olarak gelişmektedir.
Kadınlar için kellik tedavilerinde topikal tedaviler, ilaç tedavileri, saç nakli ve protez saç uygulamaları seçenekleri yine ön planda yer almaktadır. Erken kellik belirtileri ve tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişen bir unsurdur. Bu nedenle öncelikle kellik nedeni ve kişinin genel durumu ve beklentilerine göre bir plan oluşturulması şarttır.