Kelliğe kalıcı çözüm olan saç nakli, saç dökülmesine karşı dayanıklı bölgeden alınan saç köklerinin kellik olan yere ekilmesidir. Kellik sorunu, günümüzde özellikle erkeklerin yaşadığı en önemli sorunlar arasındadır. Kişinin özgüvenini olumsuz etkileyen saç dökülmesinin ilerleyen aşamalarında saç nakli yapılabilir. Saç nakli sayesinde kişiler estetik bir görünüme kavuşurken, kellik yüzünden azalan özgüvenlerini geri kazanırlar. Bu yazımızda kalıcı kellik çözümü olarak saç nakli hakkında bilinmesi gereken tüm detayları bulabilirsiniz.
Kalıcı Kellik Çözümü İçin Saç Nakli Nedir?
Saç ekimi olarak da bilinen saç nakli, genellikle ense bölgesinden alınan saç köklerinin kellik yaşanan bölgeye taşınması işlemidir. Erkeklerde sık görülen kellik probleminde saç çıkmayan bölgeye yeni saç kökleri entegre edilebilir. Bu sayede saçın döküldüğü yer yeniden saçlanır ve estetik görünüme kavuşulur. Saç nakli yapılırken genellikle saç dökülmesine karşı dayanıklı olan bölgeden alınan saç-kıl kökleri kullanılır.
Erkeklerde saç dökülmesine karşı dayanıklı olan bölgelerin başında kafada ense ve iki kulak arası gelir. Bu bölgede kaliteli saç kökü bulunmayan kişiler için farklı alternatifler kullanılır. Örneğin göğüs bölgesi, kol ve bacak kısımları da saç nakli yaparken kullanılabilen donör bölgeler arasında yer alır. Ancak genel anlamda saç ekiminde en çok tercih edilen başın arka kısmı ve kulakların üst kısmındaki saçlı alandır.
Saç Nakli Nasıl Yapılır?
Saç nakli yapılışı, uzmanların gözetiminde ve özel klinik ortamında gerçekleştirilir. Öncelikle saç dökülmesi şikayeti olan kişinin kapsamlı bir muayeneden geçmesi gerekir. Kişide, genellikle verici bölge olarak kabul edilen ense ve kulak üstlerindeki bölgede sağlam saçların olması gerekir. Çünkü başın arka kısmındaki kullar dihidrotestosteron hormonuna karşı duyarsız oldukları için bu hormonun baskısıyla dökülmez. Bu sebeple kadın ve erkekte saç dökülmesi şikayetine farklı uygulamalar yapılır.
Saç nakli yaparken ilk olarak ense bölgesindeki saçlar tıraş edilir. Verici bölgedeki saç kökleri, özel uçlu mikro motor ile tek tek kökünden koparılır. Kökle birlikte çıkarılan saç telleri özel koşullarda ekime hazır hale getirilir. Bu süreçte saçların özel cihazlar ile alınması için 0,3 mm kısaltılması şarttır. Verici bölgeden saç köklerinin alınması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır.
Saç Naklinde Saç Kökleri Nasıl Alınır?
Saç ekiminde saç kökü çıkarma işlemi 0,7 veya 0,8 mm’lik özel uçları bulunan mikromotor cihazlar ile yapılır. Öncelikle kişinin acı hissetmemesi için verici bölgeye lokal anestezi yapılır. Ardından uyuşturulmuş bölgeden homojen bir şekilde saç kökleri toplanır. Bir saç teli taşıyan greft 0,8 mm ince punch yardımıyla seri bir şekilde alınır. Doğal bir görüntü elde edilmesi için bu saç köklerinin alın ön saç çizgisine ekilmesi gerekir.
Eğer daha çok sayıda greft alınacaksa 2-3 saç teli içeren alımlarda kalın uçlu mikromotor cihazlar kullanılır. Saç köklerinin toplanma aşaması, uygulama yapılacak alana ekilmesi planlanan saç teli sayısına göre değişir. Ortalama 3 saatte toplanan saç telleri nakil işlemine geçilene kadar özel bir solüsyon sıvı içinde saklanır.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekimi yapılışı sırasında ön saç çizgisinden itibaren ekim yapılacak alanı uyuşturmakla işe başlanır. Bu bölgeye lokal anestezi uygulandığı için kişi herhangi bir acı hissetmez. Saç kökünün çapı ve derinliği hesaplanmalı ve lateral slit araçları ile saç ekiminde yön ve açı belirlenmelidir. Herkesin saç yapısı farklı olduğu için saçın çıkma ve uzama yönü farklı şekilde olabilir. Bu nedenle saç ekimini rastgele yapmamak, doğal saçların uzama yönüne göre ekim yapmak çok önemlidir.
Saç ekimi işleminde doğal bir görüntü elde etmek asıl amaçtır. Bu nedenle saç ekiminin son aşamasında özenli hareket etmek gerekir. Uzman doktorlar, kellik sorunu yaşayan kişinin bireysel ihtiyaçlarına göre saç ekimi uygulaması planlar. Bu aşamada 10-15 dakika dinlenme molaları vererek saç kökleri yerleştirilir. İşlemin sonunda kafaya bandaj yapıştırılır. Saç kanallarına kökleri yerleştirdikten sonra özel bir solüsyon sürülerek bölge hijyenik hale getirilir.
Saç Nakli Fiyatları Ne Kadar?
Kalıcı kellik çözümü dendiğinde en önemli şey de bu işlemlerin ne kadar ücreti olduğudur. Saç ekimi fiyatları, saç dökülmesi olan kişinin ihtiyaçlarına göre belirleneceği için her operasyonda farklılık gösterir. Kişinin kellik durumu, saç ekimi seansının uzunluğu gibi kriterler, uygulama ücretlerini belirler. Saç nakli yaptırmak istiyorsanız öncelikle profesyonel bir klinikte muayene olmanızda fayda vardır. Bu şekilde tıpkı protez saç uygulamasında olduğu gibi kişiden kişiye göre değişen saç ekimi fiyatlarını öğrenebilirsiniz. Saç ekimi, uzman doktorların gözetiminde, hijyenik klinik ortamında ve teknolojik aletler kullanarak yapılmalıdır. Bu şartlara dikkat edilerek yapılan saç nakli uygulamalarında en iyi sonuçlara ulaşılabilir.
Saç Nakli Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç naklinde dikkat edilmesi gereken konular hem uygulama kalitesi hem de kişinin karşılaşabileceği maliyetler ile ilgilidir. Öncelikle saç ekim merkezlerinin greft sayısına göre tek fiyat uygulaması ticari bir yaklaşımdır. Normal koşullarda tek seansta 4 bin 500 greft sayısından fazla ekim yapılması doğru değildir. Müşteri çekme stratejisi kapsamında çok sayıda gref ekimi yapılmasına karşı dikkatli olunmalıdır.
Saç ekim işleminde garantili sonuç veren merkezleri tercih etmek önemlidir. Bu tür merkezlerde fiyatlar ortalamanın biraz üzerinde olabilir. Kişinin bütçesine ve uygulamada alacağı sonuçlara göre en iyi seçimi yapması önerilir. Böylelikle en uygun maliyetlerle en iyi sonuçlara ulaşılması mümkün olur. Nitekim yaşam boyu sahip olacağınız saçlarınız için masraftan kaçınmak doğru bir yaklaşım değildir. Profesyonel ekipmanlar kullanan ve deneyimli doktorların görev aldığı klinikler her zaman doğru seçimdir.
Saç Naklinin Olumsuz Yönleri Var Mı?
Saç ekiminin dezavantajları, işlemin hatalı yapılmasıyla ortaya çıkar. Örneğin FUT saç ekimi tekniğinde görülen yan etkilerden biri saç derisindeki his kaybının oluşmasıdır. Saç köklerinin bulunduğu greft parçasının daha derinden alınması, damar ve sinirlerin zarar görmesine yol açabilir. Nadiren görülen bu durum, uygun tedavilerle ortadan kaldırılarak saç derisinde hissiyat yeniden kazanılabilir.
Saçın yanlış yöne uzaması ve doğal görüntünün bozulması en sık yapılan hatalar arasındadır. Saçın açılarına dikkat etmeden yapılan bir saç nakli, ne yazık ki doğal görünümün kaybolmasına yol açar. Uzman hekimler yerine acemi kişilerin yaptığı saç ekimlerinde doğal saçların tam aksi yönde uzama durumu oluşabilir. Bu durum görsel estetiği olumsuz etkilediği gibi kişinin psikolojisini de bozabilir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Saç dökülmesinin sebepleri birden fazla faktörden etkilenebilir. Doğal saç döngüsü sırasında belirli bir miktarda dökülme normal kabul edilir. Ancak aşırı saç dökülmesi varsa bazı ateşli hastalıklar veya saç kıran durumu etkili olabilir. Stres ve saç koparma hastalığı dökülme hızını arttırır. Beslenme yetersizlikleri, karaciğer ve böbrek bozuklukları saç dökülmesine neden olabilir.
Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da zaman içinde saçların dökülmesine neden olabilir. Saça sürülen jöle ve sprey gibi zararlı kimyasallar zamanla saçın yıpranıp dökülmesine sebep olur. Genel olarak saç ekimi gerektiren kellik durumu genetik faktörlere dayanır. Kişinin genetik kodlarında saç dökülmesine yol açacak unsurlar varsa saç nakli yapılarak doğal görünüm elde edilebilir.