Saç Ekimi Sonrası Ağrı ve Şişlik ile Başa Çıkma Yolları

saç ekimi sonrası ağrı ve şişlik ile başa çıkma yolları nelerdir?
saç ekimi sonrası ağrı ve şişlik ile başa çıkma yolları nelerdir?

Saç ekiminden sonra iyileşme belirtisi göstermek için belirli bir süre geçmesi gerekiyor. Özellikle saç ekimini takip eden ilk günlerde ağrı, şişlik ve sızı gibi belirtilerin meydana gelmesi son derece normaldir. Uygulanan basıncın yanı sıra işlem zorluğu da kafa derisinde zorlanmaya ve yaralanmalara neden olabilir.

Dolayısı ile saç ektiren kişiler ağrılarından dolayı korkmamalı ve mutlaka uzman doktorları ile görüşmeli. Saç ekimi sonrası ağrı geçmesi için kullanılan birçok yöntem ve ilaç bulunmaktadır. Bu yöntemler tercih edilerek saç ekiminden sonra meydana gelen ağrı, şişlik ve sızı gibi belirtiler ile daha kolay mücadele edilebilir.

Saç Ekimi Sonrası Neden Şişlik Olur?

Saç ekiminden sonra şişliğin nedenleri arasına birçok faktör yer alabilir. Bu faktörler hem yapılan işleme hem de gösterilen reaksiyonlara bağlıdır. Saç ekiminden sonra şişlik ile karşılaşılıyor ise bunun temel nedenleri şunlar olabilir:

  • Cilt altına kesi uygulanması nedeniyle şişlik oluşabilir.
  • Yapılan işlem sonrası derinin hassaslar aşması nedeni ile şişlik oluşabilir.
  • Enfeksiyon ya da iltihap gibi sebepler.
  • Kan akışında meydana gelen artış.
  • Lenf drenaj sisteminin kan akışından etkilenmesi.
  • Yaranın iyileşme belirtisi

Bu nedenlerden dolayı saç ekimi sonrası ağrı ve şişlik meydana gelebilir. Enfeksiyon ya da iltihap şüphesi var ise mutlaka uzman ile görüşülmelidir. Ağrının tek sebebi negatif bir unsur değildir.

Çoğunlukla bölgedeki baskının artması ve kafa derisinin buna alışık olmaması nedeni ile meydana gelen değişim, ağrıya ve şişliğe sebep olur. Dolayısıyla saç ektiren kişilerin özellikle ilk haftalarda korkmaması ve bu ağrının geçici olduğunun farkında olmaları tavsiye edilir.

Saç Ekimi Sonrası Ağrı: Geçmesi için Masaj Yapılır Mı?

Saç ekiminde iyileşmek için masaj tekniği sık uygulanmaktadır. Kafa derisinde ve ciltte meydana gelen hassasiyeti koruyarak masaj yapılabilir. Saç ekiminden sonra masaj yapmak isteyen kişiler uygun metotları kullanmalıdır. Birçok uzman tarafından da saç derisine masaj yapılması tavsiye edilir. Ancak bölgenin gittikçe hassaslaştığının unutulmaması ve doğru hareketleriyle işlemin yapılması önem taşır.

Masajın etkisi ağrıyı geçirmekten çok bölgenin rahatlamasını sağlamaya yöneliktir. Dolayısıyla aşırıya kaçmadan yavaş hareketlerle ve yumuşak bir baskı uygulayarak masaj yapılmalıdır. Eğer baskı oranı yükselirse bu durumda zarar görme olasılığı yükselir. Ağrıyan bölgeyi hafifletmek için uygulanacak olan masaj hareketlerinde titiz davranılması gerekir. Masaj yapılmadan önce mutlaka ellerin temizlenmesi ve hijyenik koşulların sağlandığına emin olunmalıdır.

Saç Ekiminden Sonra Ödem Ağrı Yapar Mı?

Saç Ekimi Sonrası Ağrı

Saç ekiminden sonra ödem en sık karşılaşılan belirtilerden biridir. Ekim yapılan bölgede ödeme oluşması, farklı ağrılara da sebep olabilir. Ödem oluştuğu için bölgenin şişmesi de mümkündür. Kişiler doğru iyileşme yöntemlerini kullanarak kısa süre içerisinde hem ödem miktarını azaltabilir hem de ağrı ve şişlik oranlarını düşürebilir.

Bunun için yapılması gerekenlerden. Birisi bol su tüketimidir. Sıvı tüketimine önem gösterildiği takdirde saç ekiminden sonra oluşan ödemin azaltılması daha kolay olur. Eğer herhangi bir iltihap problemi yok ise ödemin geçmesi daha rahat olacaktır.

Saç ekimi her ne kadar kolay bir işlem gibi görünse de aslında estetik değil bir cerrahi müdahaledir. Birçok kişi tarafından süreç kolay ve basit olarak görülmesine karşın ardından yaşanan ödem, şişlik ve ağrı gibi problemler nedeniyle birçok kişi zorlanır ancak 3 ile 4 günlük bir süreyi kapsadığı için genellikle iyileşme süreci kısadır.

Ekim Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Saç ekiminde baş ağrısının geçmesi ortalama 3 ila 4 günü bulabilir. Ağrı’nın ne zaman geçeceği hem uygulanan tedavi metotlarına hem de kişinin fiziksel özelliklerine bağlıdır. Acı eşiği düşük olan kişilerde ağrı bir haftaya kadar devam edebilir. Bazı kişilerde ağrı süresi 2 haftayı da bulabilir. Çoğunlukla uzmanlar tarafından en erken 3 ila 4 gün; en fazla ise 10 ila 15 günlük bir sürecin ardından ağrının geçeceği belirtilmektedir.

Saç ekiminden sonra ağrı meydana geldiğinde doğru iyileşme yöntemleri uygulanır ise kişi psikolojik olarak da rahatlayacaktır. Özellikle saç ekimini takip eden ilk bir ve 2 gün içerisinde ağrının oranı çok yüksek olur. Dolayısıyla kişiler bu süreçte doktor tarafından verilmiş ilaçları kullanmalıdır. Tavsiye edilen ilaçların dışında herhangi bir ilaç alımı yapılmamalıdır. Ağrı süresi tedavinin üzerinden geçen süreye bağlı olarak da değişiklik gösterir. Bu süreler şunlardır:

  • İlk 2 gün: Tedaviden sonraki ilk 2 gün en çok ağrının yaşandığı günlerdir. Bugünlerde ağrı, şişlik ve ödem oluşumu daha çok görülür.
  • İlk hafta: Tedaviden sonraki ilk haftada ödem oluşmasıyla birlikte sızı meydana gelir. Sızının geçmesi için uygun tedavi ve masaj metotları kullanılmalıdır.
  • İlk ay: ilk ay içerisinde ağrılar tamamen azalmaya başlar. İkinci ayda ağrıların hafiflemesi ve tamamen iyileşmesi de söz konusudur.

Yastık Kullanımı Ağrıyı Azaltır Mı?

Saç ekiminden sonra doğru yastık kullanımı çok önemlidir. Yastık tercihi yastığın pozisyonu ve yüksekliği ağrıların azaltılması noktasında önem taşır. Saç ekimi yapıldıktan sonra boynun ve başın duruşu üzerine çalışmalar yapılmalıdır. Baş aşağıya doğru verilmemeli. Saç ekimi yapılan bölümün üzerine baskı uygulanmamalıdır. Dolayısıyla uyku pozisyonu ve yastık kullanımı son derece önem taşır. Eğer uyku pozisyonu yanlış ve yastık kullanımı doğru değilse, bu durumda ağrının azalması yerine ağrının artmasıyla karşılaşılır.

Uzmanlar tarafından da doğru yastık kullanımının yapılması önerilmektedir. Saç ekiminden sonra uyku pozisyonuna ve yastık kullanımına dair dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Baş yüksekte kalmalı.
  • İki ya da daha fazla yastık kullanılmalı.
  • Yatay pozisyon yerine orta – orta dik pozisyonlar tercih edilmeli.
  • Yan pozisyonda uyunabilir.
  • Sırtüstü uyunabilir.
  • Yüzüstü uyumaktan kaçınılmalıdır.
  • Saç ekimi yapılan bölgenin üzerine yatılmamalıdır.
  • Yastık yumuşak olmalı.
  • Yastığı ciltsiz ya da kılıfsız kullanmamak gerekir.

Saç Ekiminden Sonra Su Tüketimi Şişliği Geçirir Mi?

Saç ekiminden sonra sıvı tüketimi ağrıların azalmasını sağlar. Ağrıların ve şişliğin azalması için öncelikli olarak ödeme odaklanmak gerekir. Ödemin iyileşmesi için bol sıvı tüketimi yapılmalıdır. Sıvı tüketimi doğru yöntemler ile yapılmalıdır.

Asitli, gazlı ve zararlı içecekler tüketilmemelidir. Bu dönemde alkol ve tütün ürünlerinin tüketimini kısıtlamak ödemin azalmasını kolaylaştırır. Dolayısı ile sadece sağlıklı beslenmek, su tüketmek ve ödem arttıran gıdalar ve içeceklere ağırlık vermek saç ekiminden sonra iyileşmeyi kolaylaştırır.

Saç Ekimi Sonrası Ağrıyı Azaltmak için İlaç İçilir Mi?

Saç ekimi sonrası ilaç tüketimi yaparken doktor tarafından önerilen ilaçlar kullanılabilir. Ancak ödem arttıracak, kan dolaşımını engelleyecek başka ilaçlar tercih edilmemeli. Saç ekiminden sonra her ağrı kesiciyi ya da her ilacı kullanmak doğru değildir. Saç ekimi yapılan bölgenin zarar görmesi, iyileşmenin gecikmesi ya da operasyonun doğru sonucu alamaması gibi sonuçlar ile karşılaşılabilir.

Cerrah tarafından önerilen ilaçların doğru dozda kullanımı yapılabilir. Doz aşımı yapmamaya ve belirtilmeyen ölçeklerde ilaç kullanımı yapılmamasına özen gösterilmeli. Saç ekimi sonrası ağrı ile karşılaşılacağı için doktor tarafından tavsiye edilmeyen ilaç ve yöntemlerden uzak durulmalı. İlaç içerken de bol su tüketilmesi önerilir.

Onnahair Protez Saç, protez saç, Saç Protezi - Onnahair

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed