Kellik ve Yaşlanma – Saç Sağlığını Korumanın Sırları

Saç Sağlığını Korumak Için Neler Yapılmalı
Saç Sağlığını Korumak Için Neler Yapılmalı

Yaşlanmayla birlikte kellik meydana geldiği için pek çok kişi yaş aldıkça saç sağlığını korumanın yollarını araştırır. Kellik, saç kaybının giderek hızlandığı ve saçın kafa derisinde seyrekleşip azaldığı durumdur. Saç dökülmesine neden olan sebepler pek çok farklı faktöre dayanır. Bunlar arasında yaşlanmaya bağlı gelişen saç köklerinin zarar görmesi faktörü bulunur. Erkeklerde genel olarak saç dökülmesi 30 yaş civarında hızlanır. Bu yüzden saç sağlığını korumada çok geç kalınmaması tavsiye edilir. Bu yazımızda kellik ve yaşlanma unsuru hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesinin nedenleri pek çok farklı faktöre dayanır. İnsan kafasında yaklaşık 100 – 150 bin saç teli bulunur. Ortalama yaşta ve sağlıklı bir bireyde günde 100 adet saç teli dökülmesi normal karşılanır. Saç dökülmesinde bölgesel veya genel fark etmeksizin 100 telden fazla kayıp varsa kellik riski başlamış demektir. Sağlıklı, gür ve parlak saçlara sahip olmak herkes için önemlidir. Kadın erkek demeden risk unsuru oluşturan saç dökülmesine karşı dikkatli olmakta fayda vardır.

Saç dökülmesinin sebepleri arasında kalıtsal faktörler ilk sırada yer alır. Erkeklerde androgenetik alopesi denilen saç dökülmesi genetik unsurdan kaynaklanır. Daha çok erkeklerde görülen bu durum menopoz sonrası kadınlarda da görülen bölgesel saç dökülmesidir. Daha çok şakak bölgesinde başlayan saç dökülmesi kadınlarda ise tepe bölgesinde fark edilir. Bunun dışında psikolojik denenler, deri hastalıkları, hormon hastalıkları ve kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir.

Kellik ve Yaşlanma İlişkisi

Saç dökülmesi ve yaşlanma bağlantısı genellikle erkeklerde sık yaşanır. Erkeklerde androgenetik alopesi, anne veya babadan gelen genlerle oluşur. Erkeklerde bölgesel kelleşme genellikle 20 yaşından itibaren belirginleşir ve 30’lu yaşlarda iyice fark edilir hale gelir. En sık karşılaşılan saç dökülmesi testosteron hormonu ile ilgilidir. Vücutta testosteron hormonunu arttığı ergenlik sonrasında saç dökülme hızı artış gösterebilir. Bu nedenle ergenlikten sonra yaş aldıkça saçlardaki dökülme hızı artabilir.

Androgenetik olarak bilinen erkek tipi saç dökülmesi, alından arkaya doğru gerçekleşir. İlk başta alın çizgisinin geri çekilmesi ve şakaklarda açılma şeklinde oluşur. Erkek tipi saç dökülmesi yaş ilerledikçe saç kaybının artmasına neden olur. Eğer dökülme şekli erkek tipi ise, kelleşen bölge giderek büyür. Bu açıklık kapanmayacak durumdaysa en etkili yöntemlerden biri saç ekimidir. Çünkü saç ekimi, yaşlılıkta kelleşmeye karşı kalıcı bir çözüm oluşturur.

Saç Dökülmesini Önlemenin Yolları Nelerdir?

Saç dökülmesini engellemenin yolları, erken evrede yapılan bir dizi müdahaleden oluşur. Eğer saç dökülme sıklığı giderek artıyorsa ve normal saç kaybını geçtiyse çeşitli önlemlerin uygulanması faydalı olabilir. Bu amaçla saç dökülmesinde etkili önlemlerden biri dihidrotestosteron (DHT)) oluşumunu baskılamaktır. Saç sağlığını korumak için çeşitli medikal uygulamalar yaparak vücudun DHT hormonu üretmesi azaltılabilir. Bu sayede DHT yüzünden zarar gören saç kökleri yeniden güçlenir ve seyrekleşen saçlarda gözle görülür çoğalma takip edilir.

Saç dökülmesinde en etkili önlemlerden bir diğeri topikal losyon uygulamalıdır. Ancak bu tür tedavi ve müdahalelere geçmeden önce kişinin saç dökülmesinin arkasında yatan sebepler araştırılmalıdır. Bu sebepler ortadan kaldırılmadığı sürece yapılan topikal losyon uygulaması geçici etki gösterir. Uzun vadeli bir önlem almak için mutlaka ilk etapta kan ve hormon testleri yapılarak saç dökülmesinin sebepleri araştırılmalıdır. Saç hücre bölünmesinin lazer ile hızlandırılması işlemi de seyrekleşen saçların yeniden güçlenmesinde çok etkili bir yöntemdir.

Saç Sağlığını Korumanın Sırları

Saç sağlığını korumak için hem içeriden saç köklerine hem de dışarıdan saç teline yönelik yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. İçeriden saç köklerini güçlendirmek için en etkili yöntem saç hücre bölünmesinin lazer cihazlarla hızlandırılmasıdır. Plateletten (trombosit) zengin plazma uygulaması (PRP) yöntemi saç derisine yönelik uygulanır. Bu yöntemle yeni saç köklerinin oluşumu desteklenir, var olan saç telleri güçlenerek dökülmesi engellenir.

Saç sağlığını korumak için yaş bakımından geç kalmamak önemlidir. Çünkü saç telleri zamanla incelir, saç kökleri zayıflar ve deformasyona açık hale gelir. Saç kökünün koruma kalkanı düştüğünde çok kolay bir şekilde kopup saç dökülmesini hızlandırır. Bu tür problemler ile karşılaşmamak için mutlaka yaş ilerlemeden profesyonel destek almak gerekir. Son dönemde kök hücre uygulaması ile de saç sağlığını korumda başarılı sonuçlara ulaşılmıştır.

Kellik Ve Yaşlanma Saç Sağlığını Korumanın Sırları

Saç Dökülmesini Önlemede PRP Yöntemi

Saç dökülmesini önleyen PRP yöntemi giderek daha fazla kişiye çözüm olmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesi, alın çizgisinin geri açılması ve şakaklardaki seyrekleşme şeklinde görülür. Bu tür belirtileri fark eden kişiler, kelleşmenin hızlanmaması için derhal uygulama altına alınmalıdır. Henüz saç dökülmesini kesin olarak durduran bir yöntem olmadığı için, saç kaybı ilerlemeden müdahale etmek çok önemlidir.

Mevcut saç dökülmesini önleme yöntemleri hastanın ihtiyacına göre belirlenir ve en yüksek verimlilik sağlanır. Saç teli analizi yaptırdıktan sonra PRP yöntemini tercih ederek var olan saçların gürleşmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu yöntem saç derisinde mevcut folikülleri güçlendirip daha sağlıklı ve güçlü saçlar çıkmasına yardımcı olur. Kişinin yaşı ve genel sağlığı göz önünde bulundurularak saç dökülmesini önlemede başarılı sonuçlar elde edilir.

PRP yönteminde kişiden alınan kan özel bir işlemden geçirilir ve plateletlerin ayrışması sağlanır. Kandaki trombositleri kullanarak yapılan bu yöntemde laboratuvar ortamından geçen sıvı yeniden saç derisine enjekte edilir. Kandaki büyüme faktörü kullanıldığı için ciltte gençleşme ve saç dökülen alanlarda büyüme ve gelişme görülür. Özellikle çevresel faktörlere bağlı durumlarda saç dökülmesini engellemenin en etkili yöntemlerinden biri PRP tedavisidir.

Saç Dökülmesini Önlemek İçin Saç Bakımı

Saç dökülmesini engelleyen saç bakımı, dış faktörleri baz alarak saçın daha gür ve dayanıklı hale gelmesini sağlar. Lazer terapi, saç bakımında en etkili kozmetik yöntemlerden biridir. Protez saç kullanmak istemeyen ancak saçlarında seyreklik oranı artmış kişiler lazer terapi yöntemini tercih edebilir. Bu yöntem, Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi tarafından onaylanmış bir ışın tedavisini baz alır.

Düşük doz soğuk ışınlar saçlı dokuda metabolizma hızını artırmayı sağlar. Kafa derisinde saçın seyrekleştiği bölgeye lazer ışınları ile müdahale edilir. Bu bölgede kan dolaşımı hızlandığı için saç kökleri daha iyi beslenir ve saç telleri uzar. Genellikle 15 dakikalık seanslar ile haftada 2-3 kez uygulandığında 4 ay sonunda muhteşem sonuçlara ulaşılır. Öte yandan klinik ortamı dışında ev tipi saç bakımı yaparak da saçların gürleşmesi sağlanabilir. Bu yöntemde DHT baskılayıcı medikal ürünler kullanmak etkili olacaktır.

Saç Ekimi Nedir, Nasıl Yapılır?

Saç ekimi tedavisi, saç dökülmesine kalıcı tedavi yöntemidir. Saç kaybı yaşanan bölgeye, ense bölgesinden alınan saç köklerinin transfer edilmesi işlemidir. Bu sayede DHT duyarsız olan saç telleri diğer bölgelere yayılır ve kelliğe kalıcı bir çözüm sağlanır. FUE yöntemi ile saç kökleri foliküller ile birlikte tek tek toplanır ve kel bölgeye mikrokanallar içine yerleştirilir. Saç ekimi, mutlaka uzman gözetiminde ve özel olarak hazırlanmış, hijyenik klinik ortamında yapılmalıdır. Kellik ve yaşlanma şikayeti olanlarda saç kökleri ekimden sonraki 3 ay içinde büyür ve kişi 1 yıl içinde doğal saçlı görünüme kavuşur.

Onnahair Protez Saç, protez saç, Saç Protezi - Onnahair

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.