Korona saç dökülmesine neden olur mu sorusu sık sık karşılaşılan bir sorudur. Yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde COVID-19 virüsüne yakalanan kişilerde saç dökülmesi yaşandığı saptanmıştır. Virüs doğrudan saç dökülmesi yapmasa dahi kullanılan ilaçlar ve ortaya çıkan yan etkenler de saçları dökebilmektedir. Korona virüsü nedeni ile saçlarında dökülme yaşanan kişiler iyileştikleri takdirde saçları da yeniden uzayacaktır. Sağlık sorunlarından dolayı saçların dökülmesi normal karşılanan bir durumdur. Covid-19’un saç dökmesi de bu neden ile normal karşılanır. Kişi eski sağlığına kavuştuktan ve ilaç kullanımını sonlandırdıktan sonra saçları yeniden çıkmaya başlar.
Korona Virüsü Nedeni ile En Sık Karşılaşılan Saç Dökülme Tipleri Nelerdir?
Korona sebepli saç dökülmesi 2019 yılından beri birçok kişide görülmüş bir durumdur. Artması ve tüm dünyayı etkisi altına alması 2020 yılı itibari ile olmuştur. Bu süreçte korona virüsünden dolayı hayatını kaybeden birçok insan vardır. Kadınlar, erkekler, çocuklar ve yaşlılar cinsiyet, ırk, yaş fark etmeksizin yaşamını kaybetmiştir. Bu süreçte iyileşen kişilerin sayısı da yok sayılamayacak kadar yüksektir. Korona virüsüne yakalanan kişilerde, hastalığın seyrine göre saç dökülmesi görülebilmektedir.
En sık karşılaşılan saç dökülme tipi alopecia areatadır. Halk arasında saçkıran olarak da bilinen bu durum korona virüsünün tetiklemesi ile ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra saçların renginin solması ve açılması da yine korona virüsü nedeni ile yaşananlar arasında yer alır. Saçların gri ya da beyaz renge dönmesi de virüs kaynaklıdır. En sık karşılaşılan bir diğer dökülme tipi ise androgenetik alopesidir. Halk arasında erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen bu dökülme virüse bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Korona Virüsü Herkesin Saçını Döker Mi?
Covid-19 kesin saç döker mi sorusu birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Korona virüsü nedeni ile saçlarında dökülme yaşanan birçok insan olmuştur. Ancak hastalığın ilk belirtisi saç dökülmesi değildir. Saç dökülmesi doğrudan enfeksiyon nedeni ile de ortaya çıkmayabilir. Kullanılan ilaçlar, tedavi yöntemi, kişinin yan hastalıklarının ortaya çıkması ve vücut sağlığının çökmesi gibi nedenlerden dolayı da saç dökülmesi görülebilir. Korona virüsünü ayakta atlatan, etkilerinden büyük oranda zarar görmeyen kişilerde saç dökülme oranı da daha azdır. Covid-19’un saç dökmesi herkeste görülen bir belirti değildir. Özellikle hastalığı ağır bir şekilde atlatan kişilerde saç dökülmesi görülür.
Korona Nasıl Saç Döker?
Koronavirüsün saç dökmesine neden olan bazı etkenler vardır. Bu etkenler şu şekilde sıralanabilir:
- İlaç kullanımı
- Kimyasala maruz kalma
- Bağışıklık sisteminin yavaşlaması
- Yeterli beslenememe
- Su kaybı
- Vücut direncinin düşmesi
- Vitamin eksikliğinin oluşması
Başta olmak üzere doğrudan ve dolaylı şekillerde korona virüse yakalanan kişilerin saç dökülmesi yaşadığı bilinmektedir. Saç dökülmesinin tek sebebi korona virüs değildir. Virüsün, bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücuda zarar vermesinden dolayı saçlar hacim kaybına uğrayabilir. Cilt renginde solma, tırnaklarda kırılma, saçların dökülmesi, halsizlik, konuşamama ve nefes almada güçlük gibi birçok belirti vardır. Bu belirtiler uzun süren grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.
Korona Nedeni ile Dökülen Saçlar Yeniden Uzar Mı?
Koronovirüsten dolayı dökülen saçların geri çıkması mümkündür. Bu dökülme kalıtsal sebeplerden dolayı olmadığı için kişi eski sağlığına kavuştuğunda saçları yeniden uzayabilir. Covid-19’un saç dökmesi ilaç kullanımı tamamlandıktan sonra durabilmektedir. Korona virüsün asıl semptomları arasında saç dökülmesi yer almamaktadır. Yan belirtiler arasında saç dökülmesi yer alsa da hastalığın ana belirtisi değildir. Saç dökülmesinden rahatsız olan, saçlı bir görünümle bu süreci atlatmak isteyenler ise protez saç uygulamasına başvurabilmektedir. Böylelikle kişi estetik görüntüsünün bozulacağından endişe duymaz, hatta kendini daha iyi hissetme olasılığı yüksektir.
2 Yorum. Yeni Yorum
İlaç kullanmak her zaman saç döker mi?
Bazı ilaçların yan etkisi olarak içerisinde bulundurdukları çeşitli kimyasallar sebebiyle saç dökülmesine sebebiyet verebilir. Ancak ilaçlardan önce kişi, sağlıksız beslenme, uyku düzeni, genetik faktör, stres/endişe veya kronik hastalık sahibi olabilir ve bu nedenle de saçları dökülmeye başlamış olma ihtimali de mevcuttur. Bu sebeple saç dökülmesi her zaman ilaçlardan kaynaklanmaz.