Mevsimsel saç dökülmelerinin sebepleri nelerdir? Mevsime bağlı saç dökülmesinin nedenleri arasında saçların uzama ve dökülme dönemleri yer alır. Saçlar gün içerisinde aktif olarak dökülür ancak büyümeye ve çıkmaya devam ederler. Saçların bu uzama ve çıkma süreleri ise farklı dönemlerde gerçekleşebilir. Bu dönemler kişiden kişiye değişse de birçok kişi mevsime bağlı nedenlerden dolayı saç dökülmesi yaşayabilmektedir. Bunun temel nedeni hava değişimlerinin insan vücudu üzerinde etkili olmasıdır.
Havadaki değişim, nem oranı, ısı, rüzgar, havanın temizliği ve daha birçok unsur insan vücudu üzerinde etkilidir. Dışarıdan gözle görülemeyecek değişimler yaşandığı gibi fark edilebilen değişimler de yaşanabilmektedir. Mevsimsel saç dökülmesi ile bütün insanlar karşılaşmıştır. Saçların dökülmesinin farklı nedenleri olsa da ara dönemlerde yaşanan dökülmeler mevsimsel saç dökülmesi olarak bilinir.
En Çok Hangi Aylarda Saçlar Dökülür?
Saçların en çok döküldüğü aylar genellikle eylül ayıdır. Mevsim geçişi esnasında saçların dökülmesi herkes tarafından kabul edilen bir gerçek haline gelmiştir. Eylül, ekim ve kasım aylarında kişilerin saçlarında dökülmeler yaşanabilir. Kasım ayı itibari ile bu dökülmeler yavaş bir şekilde durur. En çok hangi aylarda saçlar dökülür sorusuna yanıt arayan kişiler sonbahar ayları ile karşılaşmaktadır. Özellikle eylül ayında saç dökülmesi çok fazla olabilir. Hava değişimi, saçları doğrudan etkileyen bir unsurdur. Saç dökülmesi probleminden rahatsız olan birçok kişi ise protez saç uygulaması, saç ekimi ya da benzeri alternatif yöntemleri tercih etmektedir. Saç ve saçın görüntüsü estetik görüntüyü en fazla etkileyen etkenlerden biri olduğu için saç dökülmesi aynı zamanda bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. Çünkü kişi sosyal hayatında ister istemez dış görünüşüne özen göstermeye çalıştığından saçsızlık gibi bir problem psikolojiyi genel anlamda etkilemektedir.
Mevsimsel Saç Dökülmelerinin Sebepleri Nelerdir, Ne Kadar Sürer?
Mevsimsel saç dökülmesinin süresi bir ila iki ay arasında olabilmektedir. Mevsim geçişlerinde daha sık görülen bu dökülmeler yeni mevsime geçildiğinde durmaktadır. Mevsim geçiş dönemleri ise ortalama 30 gün kadar sürer. Bazı insanların saçları bu mevsim geçişlerinden büyük bir oranda etkilenirken bazıları ise neredeyse hiç etkilenmez. Mevsim nedeni ile saç dökülmesi yaşanıyor ve başka bir problem yok ise dökülme bir ay içerisinde duracaktır.
Mevsimsel Dökülen Saçlar Tekrar Çıkar Mı?
Mevsimsel dökülen saçın geri çıkması mümkün olan bir durumdur. Saçlar, belirli dönemlerde daha çok dökülür. Dökülme artışını destekleyen iç ve dış faktörler vardır. Bu faktörler arasında kişinin sağlık durumu iç faktörleri oluşturur. Mevsime bağlı nedenler, hava değişikliği, çevre kirliliği gibi sebepler ise dış faktörler grubunda yer alır. Mevsimsel dökülen saçların yeniden çıkması dökülme durduğunda mümkün olur. Dökülme esnasında saç derisi, kalitesini ve sağlığını kaybetmemiş ise bu durumda herhangi bir sorun çıkmaz. Kalıtsal nedenlerden dolayı saç dökülmesi biraz daha fazla miktarda bu dönemlerde saçınızın dökülmesine yol açabilir. Ancak kalıtsal olarak bir durumunuz yoksa Mevsimsel saç dökülmesi sonrasında saçlar yeniden uzamaya başlar.
Sonbaharda Saç Dökülür Mü?
Sonbaharda saç dökülmesi sık sık yaşanan bir durumdur. Sonbahar çoğunlukla sert bir mevsim geçişi olabilmektedir. Isı olarak çok fark edilmese dahi dikkat ile incelendiği zaman mevsim geçişlerinin vücut üzerindeki etkisi görülebilmektedir. Sonbaharda saçları dökülen bir kişinin saçları yeniden çıkacak ve canlılığını koruyarak uzayacaktır. Sonbahar, saç dökülmesinin en sık görüldüğü mevsim geçişidir.
Hava Değişikliği Saçları Döker Mi?
Hava değişiminin saçları dökmesi son derece normal bir durumdur. Nasıl ki mevsim geçişlerinde saçlarda dökülme görülüyor ise ani hava değişimlerinde de saçlar dökülebilir. Isı seviyesi yüksek yerlerden çok düşük yerlere geçmek saçları etkiler. İnsanların yeni hava durumuna alışabilmesi için belirli bir adaptasyon süreci gerekir. Adaptasyon süreci tamamlanana kadar saçlarda dökülme ve ciltte kuruluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Mevsimsel saç dökülmesi de insanların sık sık yaşadığı bir durumdur. Saçlar her 3 ayda bir dökülme ve yeniden çıkma dönemine girerler. Bu 3 aylık periyotlar ise çoğunlukla mevsim geçişlerine denk gelir. Bu neden ile de mevsimsel saç dökülmesi ile saçların doğal dökülme durumları çoğunlukla birbirine karıştırılır.
4 Yorum. Yeni Yorum
Dökülen protez saça ekleme yapılabiliyor mu?
Protez saçınızda bariz bir dökülme meydana gelmez. Kullanım ömrünün son zamanlarında bir miktar artış gözlenebilmektedir ancak bu kısmi açılmalar yapmaz. Dökülen protez saça ekleme yapılmaz, yeni bir protez üretilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Protez saç, saç köklerine zarar verir mi?
Protez saçınız tasarlandıktan sonra hassasiyetle başınıza sabitlenir. Bu işlem sırasında altta kalan kendi saçınız ve cildiniz asla zarar görmez. Saç köklerinize olumsuz bir etkisi yoktur. Saç dökülmesi yaşayan ve tedavi gören birçok kişi tedavi sürecini saçlı bir şekilde geçirirken bile protez saç kullanmaktadır.