Saç dökülmesinin nedenleri arasında genetik faktörlerden deri hastalıklarına kadar birçok unsur yer almaktadır. Saç dökülmesine yol açan birçok farklı sebep bulunur ve bu sebepler incelendiği zaman çoğu genellikle genetik faktörler ve hastalıklar arasında gidip gelmektedir. Kişinin genetik kodlaması saç dökülmesi başta olmak üzere birçok farklı bedensel ve sağlıksal özelliğini etkileyebilmektedir. Saç dökülmesine yol açan sebepler nelerdir? Genetik faktörler saç dökülmesine neden olur mu? Beslenme türü saç dökülmesine sebep olur mu? Saç dökülmesine sebep olan unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
- Deri (cilt) sorunları
- Beslenme alışkanlığının ve rutininin sağlıksız olması
- Vitamin eksikliği
- Mineral eksikliği
- Genetik unsurlar
- Yaşlanma
- Kötü alışkanlıklar
- Uyuşturucu kullanımı
- Sigara ve tütün ürünleri kullanımı
- Doğum ve doğuma bağlı oluşan komplikasyonlar
- İç hastalıklar
- Tıbbi ilaç tüketimi
- Yanlış ilaç tüketimi
- Kozmetik ürünlerin yanlış şekilde ve sıklıkta kullanılması
- Kanser tedavileri
- Ani kilo kaybı
- Psikolojik hastalıklar
- Yüksek stres seviyesi
- Kan değerlerinin değişmesi
- Besinlerden gerekli değerleri ve emilimi alamama
Saç dökülmesinin sebeplerini oluşturmaktadır.
Genetik Faktörler Saç Dökülmesine Sebep Olur Mu?
Gen aktarımı ve saç dökülmesi birbiri ile ilişkilidir. Saçların doğal yapısı dökülüp dökülmeyecek ve bunlara benzer birçok unsur genler ile belli olmaktadır. Gen aktarımı sonucunda yapısal olarak saçların sağlık durumu da ortaya çıkar. Dolayısı ile kişinin genellikle ailesinde saç dökülme problemi ile karşılaşılıyor ise kişide de belirli bir yaş sonrasında saç dökülmesi ortaya çıkabilir. Daha gür saçlar ya da saçın. Kıvırcık, düz ya da dalgalı olup olmadığına dair birçok farklı faktör genetik unsurlara dayanmaktadır.
Saçının renginden modeline kadar birçok unsuru belirleyen ana etken genlerdir. Dolayısı ile kişinin saçının dökülüp dökülmeyecek, iyi aile yapısı incelendiğinde de anlaşılabilir. Ancak bu durum her zaman %100 oran ile gerçekleşecek anlamını taşımaz. Bazı ailelerde ve gene aktarımlarında görülmüştür ki kişinin ailesinde saç dökülme hikayesi mevcut olsa dahi kişinin saçları dökülmeyebilir.
Vitamin Eksikliği Saç Dökülmesine Sebep Olur Mu?
Saç dökülmesinde vitamin eksikliği önemli bir rol oynamaktır. Vücudun ihtiyaç duyduğu bazı vitamin ve mineraller vardır. Bu vitamin ve minerallerin değeri olması gereken aralıkta olmadığında sorunlar yaşanmaya başlar. Bu sorunlar arasında saç dökülmesi de yer almaktadır.
Özellikle D vitamini ve B12 vitaminin eksikliğinde saç dökülmesiyle karşılaşılır. Kişilerin genel sağlık durumları, vitamin takviyesi yapılmasını gerektiriyor ise bu durumda kişilerin hayat boyu vitamin takviyesi yapmaları gerekir. Vitamin eksikliğinin zararları olduğu gibi vitaminin fazla olmasının da zararları bulunur.
Ancak saç dökülmesine çoğunlukla vitamin eksikliği sebep olmaktadır. Kişilerin kan değerlerini ve vücutlarında yer alan vitamin oranlarını her 6 ayda bir kontrol ettirmeleri gerekir. Elde edilen bulgular incelendiğinde, uzmanlar tarafından reçete ile vitamin takviyesi yapılması önerilecektir. Bu takviyelere uyulduğu takdirde saç dökülmesi problemi azaltılabilir veya tamamen durdurulabilir.
Beslenme Türü Saç Dökülmesi Yapar Mı?
Beslenme şekli ve saç dökülmesi birbirini tetiklemektedir. Kötü beslenme alışkanlığı edinildiği takdirde vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerleri vücuda alınamayacaktır. Dolayısı ile bu durumda hem saç dökülmesi hem cilt problemleri hem de farklı hastalıklar meydana gelebilir. Bu sorunları önlemek adına mevsiminde beslenmek ve aynı zamanda sağlıklı yemekleri tüketmek gerekir.
Mevsiminde beslenmek, tüm sebze ve meyvelerin en iyi içeriklerini oluşturmak için önemlidir. Simge yerlerinden tamamen faydalanabilmek, meyve ve sebzelerin vitamin ve mineral oranlarına doğrudan ulaşabilmek için dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Paketli, yağlı, şekerli ve hazır gıdalardan uzak durulduğu takdirde ve sağlıklı beslenmek tercih edildiğinde kişilerin saç dökülmesi azalacak ve zaman içerisinde duracaktır. Saç dökülmesinin sebepleri arasında beslenme önem taşıyan bir etkendir.
Cilt Hastalıkları Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?
Cilt hastalıkları ve saç dökülmesi girift olarak ortaya çıkan sorunlardan biridir. Geri problemleri çoğu zaman iç hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Vücutta meydana gelen hasarlar ve hastalıklar sonucunda fiziksel olarak ortaya çıkan komplikasyonlar bulunur. Bu komplikasyonlar incelendiğinde saç dökülmesi, tırnak incelmesi, tırnakların soyulması gibi birçok farklı sonuç görülmüştür.
Yaşanan cilt hastalığına bağlı olarak karşılaşılacak olan unsurlar değişebilir. Ancak en sık karşılaşılan unsurlardan birisi saç dökülmesidir. Cilt hastalıkları var ise kişinin tedavi metotlarına uyum göstermesi kullandığı ilacın gerçekten etkili olup olmadığından emin olması gerekir. Cilt hastalıkları için kullanılan birçok farklı ilaçların saç dökülmesine etkisi zaman içerisinde olabilmektedir. Dolayısıyla kullanılan ilacın kalitesi incelenmeli ve yan etkileri bilinmelidir.
Saç Dökülmesi Nedir? Saç Dökülmesine Yol Açan Sebepler Nelerdir?
Saç dökülmesi herkeste ortaya çıkabilen bir durumdur. Hastalıklar sonucunda olabileceği gibi travma ve kaza gibi etkenlerden dolayı da saç dökülmesi ile karşılaşılabilir. Aynı zamanda saç dökülmesini tetikleyen en önemli unsur genetik faktörlerdir. Bunların yanı sıra saç dökülmesi gün içerisinde sık sık karşılaşılabilen bir gerçektir.
Gün içerisinde belirli miktarda saç dökülmesiyle karşılaşmak son derece normaldir. Ancak anormal seviyede saç dökülmesiyle karşılaşıldığı takdirde bu durumun sorgulanması ve kişilerin mutlaka uzman görüşü alması tavsiye edilir. Saç dökülmesi bütün insanlarda var olan ortak problemler arasında bulunur.
Saç dökülmesinden ve beraberinde getirdiği estetik kaygısından dolayı birçok insan dış görünüşünü iyileştirme arayışına girmiştir. Protez saç gibi alternatif yöntemlerle dış görüntünüzü iyileştirebilirsiniz. Kaç yaşında olursanız olun, olduğunuzdan daha genç gözükeceğinizin garantisini verebiliriz.
Hormonlar Saç Dökülmesi Yapar Mı?
Hormonal değişikliklerin saç dökmesi ile karşılaşılabilmektedir. Bunun en önemli sebebi vücut yapısının değişmeye başlamasıdır. Hormonlar hafife alınacak unsurlar değillerdir bu sebeple de hormonlarda karşılaşılan herhangi bir değişiklik, fiziksel ve ruhsal birçok değişime zemin hazırlayabilir.
Özellikle kadınlarda hormon değişikliği için kullanılan birçok farklı ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçların yan etkileri arasında ise saç dökülmesi yer alır. Bazı durumlarda hormonlar doğrudan saç dökülmesini etkilemese dahi kullanılan tıbbi ilaçlar ve tedavi yöntemleri saç dökülmesine neden olabilir. Erkeklerden çok kadınlarda karşılaşılan hormona bağlı saç dökülmesi problemlerinin tedavi yöntemleri geliştirilmeye devam edilmektedir.
Stres Saç Döker Mi?
Stresin saç dökmesinin mümkün olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Stres kavramı üzerine yapılan birçok farklı araştırma ve inceleme bulunur. Uzmanlar tarafından yapılan bu araştırmalar ve incelemeler sonucunda elde edilen bulgular birçok farklı yanıt vermektedir. Bu yanıtlar arasında stresin vücuda hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğu yer alır.
Olumlu etkiler, stres seviyesinin düşüklüğüne bağlıdır. Vücut için kabul edilebilir seviyede stres daha iyi çalışmaya ve motivasyona sebep olur. Ancak yüksek stres seviyesi vücudu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz yönler arasında kişinin psikolojik hastalıklarının oranının artması, saç dökülmesiyle karşılaşması, fiziksel yaraların meydana gelmesi gibi durumlar yaratır. Stres hem uyku seviyesini düşürmekte hem de yaşam kalitesini kötü anlamda etkilemektedir. Dolayısıyla düşük stres seviyesi saç dökülmesinin de önüne geçecektir.
Diş Hastalıkları Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?
Diş hastalıkları ve saç dökülmesi de birbiri ile bağlantılıdır. Diş yapısı ve ağız sağlığı vücudun büyük bir oranını etkilemektedir. Dişlerde meydana gelen herhangi bir çürük ya da hasar vücudun tamamını etkiler. Ancak bu etkileme bir anda ortaya çıkmaz. Dişlerdeki çürük miktarı arttığı takdirde yavaş yavaş:
- Tırnaklarda incelme,
- Saçlarda dökülme
- Deri üzerinde kaşıntı ve kızarıklık
gibi unsurlar meydana gelebilir. Saç dökülmesinin sebepleri arasında dişler de meydana gelen çürük ve hasarlar da yer alır. Diş sağlığının iyileştirilmesi, saç dökülmesinin de azaltılması anlamına gelir.
3 Yorum. Yeni Yorum
Erkeklerde sıklıkla görülen saç dökülmesi tipi nedir?
Erkeklerde çoğunlukla genetik faktörlerden kaynaklanan dökülmeler görülür. Kadınlardan ziyade erkeklerde daha sık rastlanan alopesi barbae türü saç dökülmesi için en kısa sürede tedaviye başvurulması gerekmektedir.
teşekkür