Saç dökülmesi sorunları erkeklerde daha yaygın görülen ancak farklı nedenlere bağlı olarak kadınlarda da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Saç dökülmesini hızlandıran faktörler ve nedenlerine karşı yapılan araştırmalarda saç dökülmesinin tek bir nedeni olmadığı belirlenmiştir. Tek bir neden olmadığı gibi saç dökülmesini hızlandıran ve saç dökülmesinin önüne geçen de birçok farklı etkenden söz edilebilmektedir.
Saç dökülmesini hızlandıran unsurlardan uzak durarak kellik sürecinin daha yavaş ilerlemesini sağlayabilir ve şanslıysanız tamamen de önüne geçebilirsiniz. Saç dökülmesini hızlandıran temel faktörler ise kısaca şunlardır:
- Aşırı stres ve üzüntü saç dökülmesini hızlandırmaktadır.
- Yetersiz ve sağlıksız düzeyde beslenme alışkanlıkları.
- Saç bakımının yanlış şekilde yapılması.
- Düzensiz ve kalitesiz uyku.
- Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkların olması vb.
Saç dökülmesinin hızlanmasında günlük yaşamda farkında bile olmadığınız birçok unsur yer almaktadır. Saç dökülmesini hızlandıran faktörler arasında en önemlisi saç bakımının yanlış yapılmasıdır.
Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?
Saç dökülmesinin nedenleri denince akla birçok unsur gelmektedir. Bu nedenler arasında özellikle genetik faktörler ilk sırada değerlendirilmektedir. Genetik faktörler saç dökülmesinde öne çıkan etkenler arasında yer almaktadır.
Saç dökülmesine neden olan temel etkenler şunlardır:
- Genetik faktörler,
- Stres,
- Hareketsizlik,
- Sağlıksız besleme,
- Yanlış bakım uygulamaları vb.
Günlük yaşamda bazı alışkanları değiştirmek saç dökülmesinin öne geçilmesinde etkili olsa da genetik faktörler yine dökülmenin devam etmesine neden olacaktır. Saç dökülmesinin nedenleri temelde saç dökülmesini hızlandıran etkenler arasında da yer almaktadır. Bu etkenlerin birçoğunun ortadan kaldırılması mümkün olsa da genetik faktörlerin önüne geçmek mümkün olmayacaktır. Saç dökülmesinin hızı, şiddetti ve sürecin nasıl işleyeceği ise kalıtsal unsurlara ve kişiden kişiye değişecektir. Saç dökülmesi herkeste farklı şekilde ilerleyebilir.
Saç En Çok Neden Dökülür?
Avuçla saç dökülmesi ileri seviyede görülen bir unsurdur. Özellikle kanser hastalarına verilen ağır çeşitli ilaçlar saç dökülmesinde ciddi bir etkiye neden olmaktadır. Yapılan birçok araştırma saçların en çok genetik faktörlere bağlı olarak döküldüğünü göstermiştir. Ancak tek başına genetik faktörler saç dökülmesinin neden olmayabilir. Bazen sistemik hastalıkların ilk belirtisi olarak da dermatolojik bir rahatsızlık olarak saç dökülmesi ortaya çıkmaktadır.
Vitamin ve mineral eksiklikleri de saç dökülmesinin ana nedenleri arasında yer alıyor. Günümüzde çoğu kişide rastlanan depresyon, stres ve buna benzer ruhsal problemlerin de saç dökülmesinde en çok etki eden unsurlar olduğu görülmektedir. Saç dökülmelerinin önlenebilmesi için farklı uygulamalara başvurulması gerekecektir. Saç dökülmesini hızlandıran faktörler ise kişiden kişiye farklılık göstermektedir.
Saç Dökülmesini Önlemenin Yolları Nelerdir?
Saç dökülmesini önlemek için farlı metotlara başvurulabilir. Bu metotları uygulamadan önce ilk olarak basit günlük rutinlerde bir değişiklik yoluna gidilmelidir. Bu değişiklikler yeme içme alışkanlıkları ile başlamalıdır. Günlük yeterli miktarda vitamin ve mineral almanız, sağlıklı ve düzenli beslemeniz önemlidir.
Saç dökülmesini önlemenin yollarından bazıları ise kısaca şöyledir:
- Saçlarınızı her gün yıkamaktan kaçının.
- Yoğurt, peynir, süt, yumurta, balık, badem ve yer fıstığı, ceviz gibi başlıca gıdaları diyet listenizde yemeklerinizde ve ara öğünlerinizde tüketin.
- Saçlara aşırı sıcak şekillendirme uygulamaları ve saç kimyasalları uygulamaktan kaçının.
- Mutlaka saç tipine uygun bakım yapmaya özen gösterin.
Saç dökülmesinin önüne erken dönemden itibaren geçilmediği takdirde kellik süreci çok daha kısa sürede ortaya çıkacaktır. Bu nedenle saç dökülmesine karşı ne tür önlemler alınması gerektiği konusunda uzman tavsiyelerine uymak önemlidir. Herkeste saç dökülmesi farklı şekilde zuhur edebilir. Bu nedenle ana nedeni ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalar da fayda sağlayacaktır.
Saç Dökülmesi Tipleri Nelerdir?
Erkek tipi saç dökülmesi günümüzde en yaygın görülen saç dökülme türleri arasında yer almaktadır. Saç dökülmesi türlerinin ortaya çıkmasında temel belirtiler etkili olmuştur. Saçlarda dökülme yaşanırken ortaya çıkan belirtiler saç dökülmesi tipinin belirlenmesinde etkilidir.
Saç dökülmesi türlerinden öne çıkanlar şunlardır:
- Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Genelde genetik olarak ortaya çıkar. Her yaşta görülebilir. Başın önünde, yanlarda ve tepesinde dökülme başlayarak ortaya çıkar.
- Alopesi Areata Tipi Saç Dökülmesi: Belirli bir bölgede aniden gelişen saç dökülmesidir. Saç kıran tipi dökülme olarak da tanımlanır. Kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
- Tirot Hormanlarına Bağlı Saç Dökülmesi: Trioit bezinin az çalışması durumunda saç dökülmesine neden olmaktadır. Troit hormonu tedavisi sonrası ortalama olarak 8 hafta içinde saçlar bu tür dökülmelerde yerine gelmektedir.
- Vitamin Eksikliğine Bağlı Saç Dökülmesi: Gebelik sürecinde ve sonrasında özellikle kadınlarda saç dökülmesi oluşabilir. Kadın ve erkeklerde vitamin ve mineral eksiklikleri saç dökülmesini etkilemektedir.
- Skatrisyel Alopesi Saç Dökülmesi: Genelde yara bölgelerinde saçın tekrar uzamasını engellemektedir. Yanıklardan, yaralanmalardan ve radyosyandan kaynaklı olarak saç dökülmesi oluşabilir.
Saç Dökülmesinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Saç dökülmesi tedavisi denince akla ilk olarak saç ekimi gelmektedir. Saç ekimi yaygın tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Ancak tek yöntem bu değildir. Hasta öyküsüne ve saç dökülmesi tipine göre farklı tedaviler de uygulanabilir. Saç dökülmesinde ilk olarak tedavi için hastanın kan değerleri ile vitamin ve mineral değerlerine bakılmalıdır. Çoğu zaman vitamin eksiklikleri etkili bir unsur olmaktadır. Vitamin ve mineral takviyeleri ile durum tedavi edilebilir.
Çeşitli cilt hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir. Doktor tarafından yapılacak muayene sonrasında eğer bir cilt rahatsızlığından kaynaklı saç dökülmesi yaşanıyorsa bu durumda farklı medikal tedavilere başvurulabilir. Ayrıca PRP gibi çeşitli uygulamalarda bu kapsamda tercih edilmektedir. Protez saç gibi uygulamalar doğruda tedavi yöntemi olarak değerlendirilmez. Bu yöntemler saçlar döküldükten sonra kelliğin ortadan kaldırılması için uygulanan estetik yöntemlerdir.
Kadınlarda Aşırı Saç Dökülmesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Aşırı saç dökülmesi kanser belirtisi olarak algılansa da burada durum farklıdır. Kemoterapi tedavisi genelde kanser hücreleri ile beraber saç hücrelerini de etkilediği için saçlar ve vücuttaki diğer tüyler büyük ölçüde dökülmektedir. Bu dökülme alopesi olarak adlandırılır. Saç dökülmesi kemoterapi uygulamasının en yaygın belirtisidir. Ancak tek başına kanser belirtisi değildir.
Kadınlarda aşırı saç dökülmesi için çoğu zaman sedef, mantar, yoğun yağlı cilt sorunları gibi çeşitli cilt hastalıklarından şüphelenilmektedir. Olası cilt sorunlarının tedavisi uygulanarak kadınlarda saç dökülmesini önlemek mümkündür. Ancak saçların aşırı dökülmesi doğrudan bir kanser belirtisi olarak değerlendirilmemelidir.
Bölgesel Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Bölgesel saç dökülmesi ya da literatürdeki adıyla alopesi areata günümüzde yaygın bir saç dökülmesi sorunudur. Halk arasında saç kıran olarak da bilinen bu sorun sadece sınırlı bir bölgede ortaya çıkmaktadır. Yoğun saç kaybına neden olabilir. Bu tür saç dökülmelerinde stres ve cilt hastalıkları etkilidir. Ayrıca kronik hastalıklara bağlı olarak da görülebilir. Geçici ya da kalıcı olarak hastalarda bölgesel saç dökülmesi yaşanabilir.
Bölgesel saç dökülmesini önlemek için beslenmeye dikkat etmek, stresten uzak durmak ve olası diğer cilt sorunlarına karşı en kısa sürede uzman bir hekime danışmak gerekir. Saç dökülmesini hızlandıran faktörler arasında çeşitli birçok neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle kişinin genel sağlık durumuna ve saç dökülmesine neden olan faktörlere göre farklı tedavilere başvurulabilir.
2 Yorum. Yeni Yorum
Kısa sürede aşırı kilo artışı saç dökülmesine sebep olur mu?
Evet, kısa sürede aşırı kilo almak saç dökülmesine sebebiyet verebilmektedir. Özellikle kilo artışı vücudunuzdaki hormonal dengenin değişmesine yol açacağından ve metabolik faktörlerin de etkisiyle saç derinizdeki foliküllerin olumsuz şekilde etklilenmesine neden olabilmektedir. Bu hormonal değişiklikler saç dökülmesini tetikleyebilir. Eğer kilo artışından dolayı saç dökülmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız bir doktora veya uzman bir dermatoloğa danışmanızı tavsiye ederiz.