Saç ekimi öncesinde bilinmesi gerekenlerden en önemlisi süreçtir. Saç ekimi yaptıracak olan kişilerin bütün süreç hakkında bilgi edinmesi önemlidir. Kişiler kendi araştırmalarını yapsalar dahi işlemi yapacak olan uzmandan da süreç hakkında bilgi almaları gerekir. Saç ekimi öncesi yapılması gerekenler hakkında kişi talep etmeden önce uzmanın süreçle ilgili bütün bilgileri aktarmış olması gerekir.
Süreç ile ilgili bilgi verilmediği durumlarda başka bir saç ekim merkezi ya da başka bir uzman tercih edilmelidir. Olası bütün yan etkiler hakkında bilgi edindikten sonra kişiler hala saç ekimi yaptırmak istiyor ise bu durumda operasyon başlatılabilir. Saç ekimi öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenlerden bazıları şunlardır:
- Olası bütün riskler.
- Olası komplikasyonlar.
- İşlemin ne kadar süreceği.
- Operasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler.
- Operasyon anında yapılması gerekenler.
- Operasyon öncesi beslenme ve içecek tüketimi hakkında bilgi alınması.
- Saç, ekim miktarının ve alanının önceden incelenmesi ve belirlenmesi.
Saç ekiminden önce öğrenilmesi gerekenlerdir. Süreçle ilgili bütün bilgiler elde edildikten sonra kişiler operasyon için tarih almalı ve belirtilen tarihte ilgili saç ekim merkezine giderek işlemlerini tamamlamalıdır.
Saç Ekimi Öncesinde Alkol Tüketilir Mi?
Saç ekiminden önce alkol almak yasaktır. Uzmanlar tarafından tavsiye edilmeyen alkol operasyon sonrasında da tüketilmemelidir. Saç ekimi operasyonundan 1 hafta önce alkol tüketiminin bırakılması gerekir. Operasyonu takip eden 30 günlük süreçte de alkol tüketiminin alınması önerilmez. Dolayısı ile saç ekimi yaptıracak kişilerin ortalama 1 ila 1,5 ay boyunca alkol tüketmemeleri tavsiye edilir. Saç ekiminden önce alkol tüketimine devam edilmesi hem işlemi negatif yönde etkileyecek hem de yan etkiler ile karşılaşma oranını arttıracaktır. Bu sebep ile de uzman hekimler tarafından alkol tüketilmemesi istenir.
Saç Ekimi Öncesinde Sigara İçilir Mi?
Saç ekiminden önce sigara içmek de alkol gibi yasaklanmış olan ögelerden biridir. Sigara tüketimi eğer bırakılamıyor ise mutlaka azaltılması gerekir. Sigaraya karşı bağımlılığı bulunan kişiler bu süreçte zorlanabilirler. Uzmanlar eğer sigara bırakılmıyor ise sigaranın kısıtlanması ya da günlük tüketim miktarının azaltılmasını önerirler. İşlem öncesinde ve sonrasında sigara içmeye devam etmek, iyileşme süresinin daha uzun bir zamana yayılmasına sebep olur. Dolayısıyla iyileşmenin vaktinde gerçekleşmesi ve kişilerin farklı komplikasyonlar ile uğraşmaması için sigara tüketimini sınırlamaları gerekir.
Saç Ekimi Öncesinde Antibiyotik Kullanılır Mı?
Saç ekiminden önce antibiyotik içmek çoğunlukla tavsiye edilmeyen bir durumdur. Antibiyotik kullanımını öneren doktor ile görüşerek belirli bir süre ara verilip verilmeyeceğinin öğrenilmesi gerekir. Ara verildikten sonra saç ekimi yapılmalıdır. Eğer ara verilemiyor ise bu durumda antibiyotik kullanımı tamamlandıktan sonra saç ekim operasyonu tercih edilmelidir. Saç ekimi öncesinde ve sonrasında antibiyotik kullanmanın yan etkileri arttırdığı bilinmektedir. Artan yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:
- Kanama
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Daha geç iyileşme
- Nadir görülen yan etkilerin ortaya çıkması
Saç ekimi yaptıracak kişi eğer antibiyotik dışında düzenli kullanması gereken 1 ilaç var ise bu ilaç ile ilgili uzman hekimleri bilgilendirmelidir. Saç ekimi yapan uzmanlar ilacın ne olduğunu bilerek harekete geçmeli ve düzenlemeler bu ilaca göre yapılmalıdır. İlacın ortaya çıkarabileceği olası yan etkilerini de hesaba katılması ve operasyonun bu işlemlerin ardından başlatılması gerekir.
Saç Ekimi Öncesi Kullanılmaması Gereken İlaçlar Var Mı?
Saç ekiminden önce bırakılması gereken ilaçlar hayati önem taşıyan ilaçlar değildir. Kişiler kullanmak zorunda oldukları ilaçlar ve tedaviler ile ilgili doktorlarını mutlaka bilgilendirmelidir. Hem saç ekimi uzmanına hem de ilgili hastalığı tedavi eden doktora karşılıklı bilgi akışı sağlanmalıdır. Her 2 taraf içinde saç ekiminde engel bulunmuyor ise kişi saç ekimi yaptırabilir. Saç ekimi öncesinde bırakılması gereken ya da ara verilmesi gereken bazı ilaçlar bulunur. Bu ilaçlar ve takviyeler şu şekilde sıralanabilir:
- Vitaminler
- Multivaminler
- Aspirin
- Heparin
Bu ilaç ve takviyeler başta olmak üzere kanda pıhtılaşmaya neden olan hiçbir ilacın kullanılmaması gerekir. Kan akışını bozmayacak ve kanın düzenli olarak akışına devam edebilmesini sağlayacak şekilde kurgu yapılmalıdır. Kanamanın artmasına sebep olan sebeplerden birisi de bu ilaçların yanlış zamanda kullanılmasıdır. İşlem öncesinde ve işlemden sonra bu tarz ilaçlara ara verilmesi gerekir. Saç ekiminden önce mutlaka kullanılan ilaç ve takviyeler ile ilgili saç ekimi uzmanına bilgi verilmelidir.
Saç Ekimi Öncesinde Giyim Nasıl Olmalı?
Saç ekimi operasyonunda kıyafet konusuna da özen göstermek gerekir. İşlem uzun sürdüğü için kişilerin rahat edecekleri kıyafetler ile saç ekim merkezine gitmeleri önerilir. Saç ekimi öncesinde giyilecek olan kıyafetin başa baskı yapmaması da gerekir. Bu sebep ile birçok uzman gömlek gibi baş üzerinden giyilemeyen kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini söyler. Saç ekiminden önce kişiler yanlarına alacakları kıyafetlerin rahat ve saça zarar vermeyecek doku, sıkılık ve kumaşta olduğundan emin olmalıdır.
Saç Ekiminden Önce Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?
Saç ekimi yaptırmadan önce kahve içmek önerilmeyen bir durumdur. Kafeinin vücuttaki etkisi neden ile kişiler terleme sorunu ile karşılaşabilirler. Bu sorunu yaşamamak saç ekimi öncesi ve sonrasında önem taşımaktadır. Operasyon öncesinde kahve ya da içerisinde kafein bulunan diğer içeceklerin tüketilmemesi çoğu uzman tarafından tavsiye edilir. Saç ekiminden önce kafein tüketildiğinde vücut farklı bir reaksiyona girmektedir. Bu reaksiyonun engellenmesi ve vücudun stabil kalmasının sağlanması için kafein tüketilmemelidir.
Saç Ekiminden Önce Saç Yıkanır Mı?
Saç ekilmeden önce saçı yıkamak olağan karşılanan bir durumdur. İşlem öncesinde saçın temiz olması avantaj yaratır. Ancak saç yıkandıktan sonra saça krem, jöle veya diğer saç bakım ürünlerinin uygulanmaması gerekir. Saçın doğal malzemeler ile yıkanması ve ardından durulanması yeterli olacaktır. Kimyasal maddeler saç üzerinde ne kadar az kullanılır ise saçta kalan atıklar da o kadar az olacaktır. Bu sebep ile saçlar yıkansa da kullanılan temizlik ürünlerine dikkat etmek ve kısıtlamak gerekebilir.
Operasyon öncesinde saçın kimyasal maddelerden uzak tutulması, operasyonun kalitesini de etkilemektedir. Operasyon öncesinde saçların kesilmesi gerekiyor ise mutlaka kesilmelidir. Kimyasal maddelerin yüksek seviyede yer aldığı. Saç temizlik ürünlerinin kullanılmaması daha sonra operasyondan yüksek verim alabilmek için önerilir.
Saç Ekimi Öncesinde Ulaşım ve Araç Kullanımı
Saç ekiminden önce araç kullanımı yapılabilse de operasyon sonrası kişinin araç kullanması tavsiye edilmez. Bu sebep ile de farklı ulaşım yöntemlerinin ve araçlarının tercih edilmesi gerekebilir. Saç çektirecek olan kişi eğer saç ekim merkezine şahsi aracı ile gitmiş ise dönüş yolunda bir arkadaşının da yanında olması önerilir. Hem kullanılan anestezi hem de diğer yöntemler sebebiyle kişinin zihni bulanık olabilir. Bu şekilde araç kullanılmaması ve trafiğe çıkılmaması gerekir.
Aynı zamanda araç kullanırken ya da sadece seyahat halindeyken saçların ve ekim yapılan alanın korunması ve arkaya yaslanmaması önerilir. Saç ekimi yaptıran kişilerin bu tarz noktalara dikkat etmesi kendi sağlıkları için de oldukça önemlidir. Anestezinin etkisinden çıkılsa dahi olası yan etkiler sebebi ile uzmanlar tarafından da aktif araç kullanılması önerilmez. Saç ekiminden önce bu konuya dikkat edilmesi gerekir. Saç ekim öncesinde uyulması gerekenler birçok kişiye protez saç veya peruk gibi diğer alternatif yöntemlere yöneltebilmektedir. Siz de kendiniz için en iyi tercihi yapmalı ve uygulamalar arasında kıyaslama yaparak size uyanı tercih etmelisiniz.
2 Yorum. Yeni Yorum
Saç ekiminden sonra saçlar tekrar dökülür mü?
Saç ekiminden sonra dökülme ile karşılaşılması oldukça olası ve normaldir. Sadece uzman nezdinde dökülen saç miktarı ve sıklığı kontrol edilmelidir. Belli bir miktarın üzerinde olan dökülmeler anormal olarak kabul edilebilir ve bu durumda tedavinizin başarısız olduğu anlamına gelebilir.