Saç ekiminden sonra beslenme iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için son derece önemlidir. Saç ekimi işleminden iyi bir verim almak için dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olan beslenme planlı bir şekilde yapılmalıdır. Saç ekimi operasyonu yalnızca işlemden ibaret değildir. İşlemden sonraki iyileşme süreci de saç ekimi operasyonuna dahildir. Bu nedenle saç ekiminden sonra iyileşme sürecine dikkat etmek operasyonun sonuç vermesi adına son derece önemlidir. Saç ekimi sonrası beslenme uzman desteğini gerektirebilir. Bunun için alanında profesyonel hekimlerden, protez saç uzmanlarından ve diyetisyenlerden de yardım alabilirsiniz.
Saç Ekimi Sonrası Beslenmenin Önemi Nedir?
Saç ekiminden sonra beslenme işlemin etkisini göstermesi adına büyük önem taşır. Aynı zamanda iyileşme sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için de beslenme önemli bir yerde bulunur. İyileşmeyi desteklemek adına saç köklerinin beslenmesi gerekir. Bu köklerin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için ise kılcal damarlara iş düşer. Saç köklerini beslemesi gereken kan, kılcal damarlar tarafından taşınır. Bu kanın vitamin ve mineral değerleri bakımından zengin olması gerekir. Saç ekimi sonrası beslenmenin ne derece önemli olduğu şöyle listelenebilir:
- Beslenme, saç ekimi işleminden sonra köklerin kaybını önemli bir miktarda azaltır.
- Saç ekiminden sonra doğal olarak ortaya çıkan şok dökülmelerin etkisini en aza indirir. Aynı zamanda sağlıklı beslenen kişilerde şok dökülmesi süreci daha kısa olur.
- Ekilen saçlarda dökülme meydana geldikten sonra sağlıklı beslenmeye başlamak bu durumu bir hayli azaltır.
- Gün içerisinde yeteri kadar vitaminle beslenildiği zaman saçlarda gürleşme ve güçleşme yaşanır.
- Beslenmenin bir diğer etkisi de saçın uzama hızına doğrudan etki etmesidir.
- Hücre yenileme hızının artması için sağlıklı beslenmek şarttır. Bu durum saç ekimi sonrası ortaya çıkan çeşitli yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesine yol açar.
Beslenirken Hangi Vitaminlerin Alınması Gerekir?
Beslenirken alınması gereken vitaminlerin başında B vitamini bulunur. Saç sağlığı açısından son derece yararlı olan B vitamini saçı kökünden besleyerek iyileşme sürecini büyük ölçüde hızlandırır. Saçın daha hızlı çıkmasını sağlamasının yanı sıra çıkan saçın kaliteli ve dayanıklı bir yapıda olmasına yardımcı olur. B vitamini nispeten kolay bulunan bir vitamin türü olduğu için beslenme programına eklenmesi hiç zor değildir. B vitamini dışında da saça sağlık veren diğer vitaminler bulunur. Saçı besleyen vitaminler ve vitaminlerin bulunduğu besinler şu şekildedir:
- B1 Vitamini: Pek çok gıdanın içinde yer almasıyla bilinir. En sık bulunduğu besinlerin içinde sakatat, kuzu eti, keçi eti, somon, alabalık ve ton balığı gibi bazı balık çeşitleri bulunur. Ayrıca mısır gevreği, fındık, fıstık, badem, ceviz, yer fıstığı ve kestane gibi pek çok kuruyemişin içinde de yer alır.
- B2 Vitamini: Kanı besleme özelliği bulunan bu vitamin aynı zamanda saçın çıkma süresi üzerinde büyük etkiye sahiptir. Saçın kalitesini ciddi miktarda arttıran B2 günlük olarak tüketilen pek çok gıdanın içinde yer alır. Bu gıdalardan bazıları süt ürünleri, yumurta, adaçayı, et ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
- B3 Vitamini: Saç rengini koruyan bu vitamin tavuk göğsü, dana ve balık çeşitlerinde yer alır.
- B5 Vitamini: Saçın ömrünü uzatan bu vitamin en çok baklagiller, brokoli, kırmızı et, yer fıstığı ve pekmezde yer alır.
- B6 Vitamini: Genel olarak beslenme için çok önemli olarak görülen bu vitamin saç derilerinde yer alan hücreleri hızlı bir şekilde yeniler. Aynı zamanda saça eti eden egzama ve sedef hastalıklarının tedavisine yardımcı olarak saçın kaliteli bir yapıya sahip olmasına yardımcı olur. Tahıl ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, patates, havuç, süt, peynir ve beyaz et içinde yoğun miktarda bulunur.
- B7 Vitamini: Biyotin olarak da bilinen bu vitamin saç bölgesindeki cilt hasarlarını tedavi ederek hızlı bir şekilde iyileşmeyi sağlar. Keratin miktarını arttırıp saça nem kazandırmasının yanı sıra saçın geç beyazlamasına yardımcı olur. Biyotin en çok koyu yeşil yaprağı olan sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler ve tam tahılların içinde yer alır.
- B9 Vitamini: Folik asit olarak da bilinen bu vitamin saçın uzama hızını önemli ölçüde arttırır. Bir diğer etkisi ise saçın geç beyazlaması yönündedir. Tüm tahıllarda bulunan folik asit bunun yanı sıra karnabahar, fasulye, hurma, ceviz, fındık, yumurta sarısı ve turunçgiller gibi çeşitli besinler içinde bulunur.
- B12 Vitamini: Saçın hızlı bir şekilde çıkmasına yardımcı olurken beyazlamayı olabildiği kadar geciktirir. Aynı zamanda saç derisinin kaşınmasına ya da döküntü göstermesine mâni olur. Hayvan ürünlerinde sıklıkla bulunan bu vitamin en çok deniz ürünleri, sığır eti, böbrek, karaciğer, et, süt ve yumurtada yer alır.
- A Vitamini: Hücreleri yenileme özelliği bulunan bu vitamin saç ekimi sonrası iyileşme sürecine katkıda bulunur. Sık bulunduğu besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, balık türleri ve süt ürünleri yer alır.
- C Vitamini: Deri altında kan dolaşımı hızını arttırdığı için saçları besleyerek kuruma ve kırılma şikayetlerinin önüne geçer. Saçlarda beyazlama ve dökülme şikayetlerini erteleyen bu vitamin en çok turunçgiller içinde yer alır.
- D Vitamini: Ekilen saçların daha hızlı bir şekilde çıkmasını sağlayan bu vitamin genelde hayvansal gıdalar içinde yer alır.
- E Vitamini: Dokuları iyileştirip saçların hızlı bir şekilde uzamasına yardımcı olan bu vitamin en çok ayçiçek ve zeytinyağı içinde yer alır.
Öğünler Nasıl Düzenlenmelidir?
Öğünlerin düzenlenmesi hafif ve besleyici içeriklere sahip olacak şekilde olmalıdır. Saç ekimi sonrası beslenme düzeninin başlangıcı hafif bir kahvaltı ile olmalıdır. Kahvaltıda vitamin yönünden zengin doğal ve besleyici ürünlerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Öğle yemeği için yine hafif ve besleyici bir yemek türü seçilebilir. Akşam yemeğini uykudan en az 3 ya da 4 saat önce tüketmek çok önemlidir. Akşam yemeğinde abartıya kaçmamak ve mideyi yormamak iyileşme süreci için önem taşır.
Ara Öğünlerde Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Ara öğünde tüketilecek besinler genellikle kuruyemiş olmalıdır. Kuruyemişler tüketilmesinin kolay olması bir yana besin içeriği olarak son derece zengin besinlerdir. En sık tüketilmesi gereken besinlerin başında ceviz, badem, fıstık ve fındık gelir. Saçları besleyen, uzama hızını arttıran ve cildi yenileyen kuruyemişler saç ekimi sonrası sıklıkla tüketilmelidir. Bu nedenle kuruyemiş türleri saç ekimi sonrası beslenme sürecine ara öğün şeklinde dahi edilebilir.
Hangi Besinlerden Uzak Durulması Gerekir?
Uzak durulması gereken besinler saç ekimi sonrası sağlığı korumada büyük önem taşır. Tüketilen besinler kadar tüketilmeyecek besinler de sağlık açısından önemlidir. Bu anlamda bol miktarda baharat içeren gıdalardan kaçınmak gerekir. Aynı zamanda yağlı yemekler sağlığı kötü etkileyeceği için tavsiye edilmeyen yiyecekler arasındadır. Asitli içecekler sindirimi kötü etkileyeceğinden en azından iyileşme sürecinde içilmemelidir.
Uzak Durulması Gereken Alışkanlıklar Nelerdir?
Uzak durulacak alışkanlıkların başında alkol ve sigara gelir. Bu alışkanlıklara sahip birinin en azından iyileşme süreci içindeyken ara vermesi yararlı olacaktır. Bunun nedeni söz konusu alışkanlıkların vücut sağlığı için zararlı olan bazı maddeler içermesidir. Bu maddeler vücutta iyileşmeyi geciktirerek saç ekimi işleminden alınacak olan verimi düşürür. Bu nedenle saç ekimi sonrası beslenme konusunda bu alışkanlıklara da ara vermek gerekir.
6 Yorum. Yeni Yorum
Peki saç ekiminden sonra sigaradan ne kadar uzak durcaz, bahsetmemişsiniz. Ve alkol de dahil mi?
Alkol ve sigara saç ekiminde yasaklı maddeler arasındadır. Saç ekimi uygulamasından 1 hafta önceden hiçbir alkol tüketiminizin olmaması gerekmekte ve saç ekiminden sonra en az 1 ay kullanımı yasaklanmaktadır. Sigara ise iyileşme sürecini geciktirdiğinden kişi bırakamıyorsa bile sigara içimini olabildiğince azaltması tavsiye edilmektedir.
Yasaklı maddeleri tüketmek saç ekiminde şok dökülmeyi tetikler mi?
Şok dökülmesi, saç ekimi sonrası herkesin yaşadığı bir durumdur. Saçların tekrar uzamaya başlaması için gereken bir evredir. İyileşme sürecinde şok dökülme adımlardan biridir. Sigara ve alkol tüketimi yasaklı maddeler iyileşme sürecinizi uzatacağı gibi olumsuz yönde etkileri de mevcuttur. Şok dökülme sanıldığının aksine kötü birşey değildir, aksine iyileşme sürecindeki bir evredir.
Hangi vitaminler saç dökülmesine nasıl etki eder?
Saçların dökülmesi E vitamini, B12 vitamini ve folik asit eksikliğinkinden başlıca kaynaklanır. D vitamini ve çinko vitaminlerinin eksikliği ise lokal olarak kellik oluşmasına sebebiyet verebilir.