Saç ekimi sonrası kabuklar nasıl temizlenir? Saç ekimi operasyonundan sonra kabukların temizlenmesi, yaralanan dokunun iyileştiği sırada büyük bir dikkatle yapılması gereken işlemdir. Gerileyen saç çizgisini düzeltmek ve dökülen saçlarla mücadele etmek için kadın erkek demeden herkes saç ektirebilir. Daha estetik bir görünüm elde etme imkanı sunan saç ekimi, tam donanımlı klinik ortamında ve uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Saç ekim operasyonunun başarıyla tamamlanasından sonra saç foliküllerinin sağlıklı biçimde büyümesi ve olumlu sonuçlanması için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Saç ekimi sonrası kabuk temizleme işlemi de bunlardan biridir. Bu yazımızda, saç ekimi yaptırdıktan belirli bir süre sonra deride oluşa kabuklanmalara nasıl müdahale etmeniz gerektiği hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Saç Ekimi Sonrası Saç ve Deri Bakımının Önemi
Saç ekiminden sonra bakım süreci hem saç foliküllerini hem de ekim yapılan derinin sağlığını ciddi oranda etkiler. Saç ekim operasyonu başarılı şekilde sonuçlansa dahi, ekilen saçların sağlıklı biçimde uzayabilmesi için bakım sürecine mutlaka dikkat edilmelidir. Bazı kişilerde saç ekimi sonrası iltihaplanma gibi problemler ortaya çıktığı için, bu tür sağlık sorunları ile ekilen saçların zarar görmemesi sağlanmalıdır. Saç foliküllerinin büyüme sürecinde ekim yapılan deride kabuklanma görülmesi son derece doğaldır. Bu tür kabuklanmayı temizlerken greft adı verilen ekilen saç köklerinin dışarıdan zarar görmemesi gerekir. Saç ekimi operasyonundan sonra sonuçların önceden hayal ettiğiniz gibi olabilmesi için mutlaka saç ve deri bakım tavsiyelerine uygun hareket edilmelidir. Estetik saç görünümü için saç ekimi, protez saç ya da benzeri diğer alternatifler de iyi araştırılmalı, kişi kendisi için en uygun kararı ve yöntemi seçmelidir.
Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Nedenleri Nelerdir?
Saç ekimi sonrasında kabuklanma oluşumu, bu operasyonun normal bir sonucu olarak meydana gelir. Saç ekimi ameliyatı, fiziksel açıdan zaman zaman yorucu olabilir ve operasyon sonrasında bu tür komplikasyonların görülmesi son derece normaldir. Saç ekimi sırasında uygulama yapılan bölgenin genişliğine bağlı olarak saç derisinde deformasyon oluşabilir. Operasyonun uygulandığı deride binlerce mikro düzeyde delik veya kanal açıldığı için saç derisinde belirli bir yıpranma oluşabilir. Saç ekiminden sonrası kabuklanma sürecinin nedenleri şunlardır:
- Az sayıda greftle sadece belirli bölgelerde yapılan saç ekiminde bile ortalama 3000’e yakın sayıda gref alınır. Bunların saç derisinde oluşturduğu delik veya yaralar, zamanla kabuklanmaya sebep olabilir.
- Mikro düzeyde saç deliklerinden saç derisinin yüzeyine doğru akan kan pıhtılaşıp kuruduğunda kabuk oluşturabilir.
- Ekim bölgesinde saç derisinde oluşan ufak çaptaki kanama sonrasında kabuk oluşumu geniş bir alanda göze çarpabilir.
Saç ekimi yapılan bölgede kabuklanma oluşumunda operasyondan uygulanan teknik de büyük önem taşır. Örneğin saç ekimi ameliyatında DHİ saç ekim tekniği uygulanmadıysa, bölgedeki her bir greft için 1 kanal açılır. Bu kanallarda meydana gelen kanamalar sonrasında saç derisinde kabuklanma görülmesi normaldir. Saç ekimi yaptıranlar bu tür kabuklanma sorununa karşı endişelenmemeli ve sabırlı olmalıdır. Saç derisini yıkama zamanı geldiğinde kabuklanma sorunu da ortadan kalkacaktır.
Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Saç ekiminde kabuklanma zamanı genellikle ameliyattan hemen sonra görülür. Saç ekimi ameliyatında kişinin ihtiyaçlarına göre saç derisinde belirlenen bölümde greftler açılır. Saç ekimi yaptırmak isteyenler kendi taleplerine göre saç çizgisinin belirleneceği noktalarda greft uygulamasından faydalanabilir. Her bir greft için mikromotor ya da punch cihazları kullanılarak saç derisine ayrı ayrı batırılır. Saç köklerinin deriden ayrılıp, ekim yapılacak bölgeye batırıldığı bu uygulamada küçük çapta kanamalar meydana gelir. Dolayısıyla kanamanın hemen ardından saç ekiminde kabuklanma görünümü ortaya çıkabilir.
Saç Ekimi Sonrası Kabuk Temizleme Nasıl Yapılır?
Saç ekiminden sonra kabuk temizliği yaparken, hassas deri içinde yer alan saç foliküllerinin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Saç ekimi ameliyatından sonraki bir gün içinde iyileşmeye başlayan deride doğal bir şekilde oluşan kabukların temizlenmesinde saçın yıkanması gerekir. Ekimi yapılan saç merkezinde, uzmanlar tarafından yapılan ilk saç yıkama işleminde kabukların önemli bir bölümü temizlenir. Saç ekimi sonrası kabuk temizleme sürecinde şu kriterlere dikkat edilmelidir:
- Saç derisinde oluşan kabukların sağlıklı biçimde temizlenmesi için saç uzmanlarından destek alınmalıdır.
- İlk yıkama sonrasında saçta oluşan kabuklanmaların kolayca giderilmesi mümkündür.
- Sonradan meydana gelen kabukların temizliğinde ise hassas şekilde yıkama yapmak yeterlidir.
- Yıkama yapmadan önce uzman saç hekiminin tavsiye ettiği yumuşatıcı losyondan uygulama bölgesine bol miktarda sürülmelidir.
- Saç losyonu, deri üzerinde ortalama 40 dakika kadar bekletildikten sonra hassas biçimde yıkama yaparak kabukların temizlenmesi mümkündür.
Saç ekimi ameliyatından sonra kabuk oluşumu son derece doğal bir süreçtir. Kabukların temizlenmesi için saç ekimi sonrası ilk yıkamanın ardından 15 gün boyunca saçı yıkamaya devam edilmelidir. Saç derisindeki mikro düzeyde açılan deliklerin kanayıp pıhtılaşması ile oluşan kabuklar, hassas biçimde yıkanan saçlarla birlikte rahatlıkla temizlenebilir. Derideki kabukların temizlenmesinde saçınızı yıkadığınız suyun ılık olmasına özen göstermeniz gerekir.
Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Kendiliğinden Geçer Mi?
Saç ekiminde kabuklanma sorunu ameliyat sonrası doğal bir süreçtir. Saç derisinde meydana gelen kabuklanmalar saç derisinin iyileştiğini gösteren bir etkiye sahiptir. Saç ekimi ameliyatından sonra oluşan kabuklanmalar müdahale edilmediğinde kendiliğinden geçecektir. Ancak saç derisindeki kabuklu görünümden rahatsız olan ve daha estetik bir görünüm isteyen kişiler, ılık suyla nazik bir şekilde yıkama yaparak kabukları temizleyebilirler. Saçı yıkama işlemi sona erdikten sonra saç derisinin ıslak bırakılmaması önemlidir. Bu yüzden saç ekimi yapılan derinin yumuşak bir havlu yardımıyla nazik biçimde kurutulması tavsiye edilir. Saç ekimi ameliyatından sonra uzman tarafından yapılan yıkama esnasında kabuklanmaların tamamen geçmesi mümkün değildir. Saç derisi iyileşme göstermeye devam ettikçe kabuklanmalar zamanla artar ve daha sonra saçlar çıkmaya başladıkça saç derisi eski sağlığına kavuşur.
Saç Ekimi Sonrası İltihaplanma Nasıl Önlenir?
Saç ekiminden sonra iltihaplanma sorunu donör bölgede veya saç ekimi yapılan yerde görülebilir. Saç kıllarının tutunmasını engelleyen iltihaplanma riskine karşı dikkatli olunmalıdır. Günümüzde hızla gelişen cerrahi teknolojisi sayesinde saç ekimi ameliyatlarında iltihap kapma riski oldukça düşüktür. Yapılan araştırma sonuçlarına göre hastaların yüzde 1.3’ünde saç ekimi ameliyatından sonra enfeksiyon durumu gözlemlenmiştir. Enfeksiyonun temel sebebi saç ekimi uygulamasında saç derisinde açılan mikro düzeydeki deliklerin iltihap kapmasıdır. Bu bölgede aşırı kanama meydana geldiğinde hijyen koşullarına dikkat edilmezse enfeksiyon riski gündeme gelebilir.
Saç ekimi operasyonundan sonra oluşan enfeksiyon, saç çizgisinin genel görünümü bozar ve aynı zamanda ekilen saçların uzamasını engeller. Bu sebeple saç ekimi ameliyatından sonra enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Saç ekimi sonrası saç bakımı sürecinde hijyenik ekipmanlar ve losyonlar kullanılmalıdır. Aynı zamanda enfeksiyon riskine karşı saç ekim uzmanlarının tavsiye ettiği antibiyotik ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
Saçlı Derideki Kabuklar Kazınabilir Mi?
Saç derisindeki kabukların kazınması saç ekimi yapılan bölgenin sağlıklı biçimde iyileşmesini engeller. Saç ekimi ameliyatından sonra derideki çok sayıda delik veya kanalın çevresinde kabuk görünümü son derece normaldir. Bu kabuklanmanın saçı hassas bir şekilde yıkayarak temizlenmesi gerektiği belirtilmektedir. Dolayısıyla greftlere ve saç foliküllerine zarar verecek şekilde saç derisini kazımak çok yanlıştır. Saç ekimi sonrası kabuk temizleme işleminde mutlaka uzman gözetiminde hassas yıkama yapılmalıdır.
5 Yorum. Yeni Yorum
Saç ekimi sonrasında ne kadar süre kabukların gitmesi için düzenli yıkama yapmalıyım
Saç ekimi işleminden sonra 1 haftalık düzenli yıkama periyodunun ardından saç derisi üzerindeki kabuklanmalar kendiliğinden iyileşir ve takibinde dökülmeye başlar.
Güzel bir yazı
Saç cerrahisi ne kadar acı vericidir?
Saç cerrahisi lokal anestezi altında yapıldığından, işlem sırasında acı hissi oluşmaz. Ancak sonrasında hafif ağrılar, kaşıntı veya hassasiyet oluşabilir. Bu belirtiler genellikle hafiftir ve ilaçlarla kontrol altına alınabilir.