Saç ekiminden sonra olası komplikasyonlar – Saç ekiminin komplikasyonları kişiden kişiye ve saç ekiminin kalitesine göre değişkenlik gösterir. Saç ekiminin komplikasyonları çoğunlukla aynıdır. Farklı komplikasyonlar ile karşılaşıldığı takdirde zaman kaybetmeden saç ekim merkezine ulaşmak gerekir. Saç ekiminden sonra yaşanma ihtimali olan komplikasyonlar şu şekildedir:
- Ağrı
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Ödem oluşumu
- Asimetrik görünüm
- Kanama
- Enfeksiyon oluşumu
- Greftlerin çıkması
- Nekroz
- Pembelik
Saç ekiminin yan etkileri arasında bulunur. Bu yan etkiler arasından en çok ağrı, kaşıntı, kanama ve kızarıklık ile karşılaşılır. Ödem oluşumu da sık karşılaşılan yan etkiler arasında olsa da gidermek için uygulanabilecek yöntemler vardır. Bu yöntemlerin uygulanması ile ödem oluşumu hafifletilebilir. Bakım sürecine dikkat edildiği müddetçe yan etki ve komplikasyonların ortaya çıkışı daha nadir olmaktadır. Bu sebep ile saç ekimi sonrası bakıma ve hijyene dikkat etmek gerekir.
Saç Ekimi Sonrası Ağrı
Saç ektirdikten sonra ağrı ile karşılaşmak son derece normaldir. Deri üzerinde hafif ağrı ve sızı meydana gelebilir. Yapılan işlemin bir yan etkisi olarak ağrı oluşması, doktorlar tarafından da son derece normal karşılanmaktadır. Ağrıya dayanamayan veya bu süreçten çekinen kişiler protez saç uygulamasına geçtiği aşama bu aşamadır. Saç ekiminden sonra kişiler ağrı ile karşılaşıyorlar ise bu durumda doktorların tavsiyelerine uyarak farklı yöntemleri deneyebilirler. Karşılaşılan ağrıyı geçirmek için kimyasal ilaç kullanılmaması önemlidir. Özellikle kana hızlı karışan ilaçların kullanımı, saç ekimi esnasında hasar gören bölgenin daha geç iyileşmesine neden olur. Bu sebepten dolayı da saç ekimi sonrası ağrıyı hafifletmek için soğuk kompres gibi yöntemler denenebilir.
Saç Ekimi Sonrası Ödem Oluşumu
Saç ektirdikten sonra ödem oluşması sık karşılaşılan yan etkiler arasında bulunur. Ödem oluşumu özellikle saç ekilen bölümünde değil. Saç kökü alınan donör bölgede görülmektedir. Saç ekimi sonrası ödem oluşumunu engellemek için kişilerin birçok unsura dikkat etmesi gerekir. Ödem oluşumunu engellemek için uygulanabilecek yöntemlerden bazıları şu şekildedir:
- Ağır ve yağlı gıdalar ile beslenmemek
- Vitamin ve mineral takviyesi almak
- Protein ağırlıklı beslenmek
- Su tüketimini arttırmak
- Alkol tüketmemek
- Buz kompresi yapmak
Ödem oluşumunun seviyesini düşürecek olan yöntemlerdir. Bu yöntemler ile kişiler ödem oluşumunu %100 bir oranda geçiremeseler de önemli ölçüde azalmasını sağlayabilirler. Ödem oluşumunu engellemek için ayrıca uyku kalitesinin de yükseltilmesi önerilir.
Saç Ekimi Sonrası Sık Kaşıntı
Saç ekilen bölgede kaşıntı meydana gelmesi en sık karşılaşılan yan etkiler arasındadır. Özellikle iyileşme süreci olan kabuklaşma evresinde kaşıntı ile karşılaşma ihtimali daha yüksektir. Saç ekimi yaptıran kişilerde kaşıntı görünmesi son derece normaldir. Bu süreç içerisinde kaşıntının meydana geldiği noktaya baskı uygulanmaması tavsiye edilir. Bölge inatçı bir şekilde kaşınabilir ya da çok hafif bir kaşıntı hissedilebilir. Kaşıntının miktarı saç ekilen kişiye, saç ekim yöntemine ve iyileşme sürecine göre farklılık gösterir. Kaşıntı ile karşılaşıldığında bölgenin kaşınmaması önemlidir. Kaşıma yapıldığı takdirde bölgesel kanamalar meydana gelebilir ve kabuk hasar görebilir.
Saç Ektirdikten Sonra Greftlerin Yerinden Çıkması
Saç ekimi sonrası greftlerin korunması ve yerinden çıkmalarının engellenmesi önemlidir. Saç ekimi yapıldıktan sonra greftlerin yerinden çıkması bir komplikasyondur. Greftlerin açılması saç köklerinin dökülmesi anlamına gelir. Sık yaşanan bir yan etki olmasa da çoğunlukla kişilerin dikkat etmesi önerilen bir durumdur. Bölgeye baskı uygulanması, taranması, kaşınması, bandajın erken çıkarılması gibi durumlarda greftlerin yerinden çıkması ile karşılaşmak mümkündür. Bu yan etkiyi yaşamamak için hem bakım sürecine hem de yan etkilere karşı hassas davranmak gerekir. Saç ekimi yaptıran kişinin greftleri çıktığında mutlaka vakit kaybetmeden saç ekimi yapan uzmana ulaşmalıdır.
Saç Ektirdikten Sonra Nekroz ile Karşılaşılması
Saç ekiminde nekroz yan etkisi diğer komplikasyon arasında en nadir görülen sorundur. Nadir yaşanan bir problem olmasına karşın tüm yan etkiler arasındaki en riskli kategoriyi içerir. Nekroz sorunu, hücrelerin geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görmesi anlamına gelir. Bu doğrultuda ise eğer nekroz ile karşılaşılıyor ise kesinlikle vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ve / veya saç ekimi yapılan merkeze ulaşmak gerekir. Sağlıklı hücrelerin ve ekilen hücrelerin tamamının hasar görmesi, tüm hücrelerin cansız hücreye dönüşmesi anlamına gelir. Hücre ölümü olarak da bilinen bu durum saç ekiminin yan etkileri arasında risk seviyesi en yüksek olan unsurdur. Nekroz ile karşılaşmamak için kaliteli, güvenilir ve profesyonel saç ekim merkezlerinin ve tecrübeli saç ekim uzmanlarının tercih edilmesi gerekir.
Saç Ekiminden Sonra Bölgesel Kanama Görülmesi
Saç ekiminden sonra kanama yaşanması normal seviyedeki yan etkiler arasındadır. Özellikle kişiler, saç ekimi yapılan bölge ile oynamış ya da hassas davranılmamış ise açık olan yaralardan kan gelmesi son derece normaldir. Saç ekiminde deri üzerine kesik atılır ve mikro boyutlu delikler açılır. Bu kesi ve deliklerin ise vücut üzerindeki bir yara olarak kabul edilmesi gerekir.
Bir yaranın iyileşme sürecinde ise kanama, kaşıntı ve kabuk bağlama gibi evreler ile karşılaşılır. Saç ekimi yapılan bölgede de benzer evreler söz konusudur. Kabuk bağlayan yaralar birçok kişiyi saç ektirdikten sonra iz kalır mı diye düşündürmektedir. Saç ekilen alanda açılan delikler ve kesiler sebebi ile bölgenin iyileşme sürecinde kanaması son derece normaldir. Anormal olarak karşılanmaması ve endişe edilmemesi gerekir. Eğer kanama miktarı çok yüksek ise bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Saç Ekiminden Sonra Enfeksiyon Oluşumu
Saç ektirdikten sonra enfeksiyon sorunu yaşamak birçok kişinin başına gelmiş bir yan etkidir. Olası komplikasyonlar arasında bulunan enfeksiyon da kanama ve kaşıntı kadar olağan bir durumdur. Kişilerin bu süreçte kendilerini ve işlem yapılan alanı korumaya özen göstermeleri gerekir. Aksi halde saç ekimi yapıldıktan sonra istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabilir. Bölgenin korunması ve bakımının ideal koşullarda gerçekleştirilmesi enfeksiyon oluşumunu engeller. Saç ekiminin ardından enfeksiyon oluşması tüm sürecin bozulmasına da sebep olabilir. Özellikle bölgenin ıslanmamasına ve bandajın erken çıkarılmamasına dikkat edilmelidir. Hijyen sorunu yaşanmadığı takdirde enfeksiyon ile karşılaşma oranı da düşer.
Saç Ekimi Sonrası Acı Hissi
Saç ektirdikten sonra acı hissetmek son derece normaldir. İşlem esnasında lokal anestezi uygulandığı için kişiler sadece uyuşukluk hissederler. Saç ekimi tamamlandıktan sonra ise yavaş yavaş lokal anestezi etkisini kaybetmeye başlar. Hem anestezinin etkisinin geçmesi hem de saç ekimi işleminin genel etkisinden dolayı kişiler acı hissedebilir. Acı miktarını azaltmak için ilaç içilmemesi tavsiyeler arasında bulunur. Acıyı kesmek için daha doğal yöntemler ile çözümler geliştirilmeli ve kimyasal maddelerden uzak durulmalıdır. Saç ekimi sonrası acı komplikasyonu ile karşılaşmak herkes için geçerli değildir. Yaygın komplikasyonlardan biri olsa da bazı kişiler bu süreci hafif yan etkiler ile atlatmaktadır.
Saç Ekiminden Sonra Öksürük ve Hıçkırık Problemi
Saç ektirdikten sonra öksürük ve hıçkırık da komplikasyonlar arasında bulunur. Bu yan etki nadir karşılaşılan yan etkiler arasında olsa da birçok kişi öksürük krizleri ile karşılaşabilmektedir. Şiddetli öksürük bölgenin zarar görmesine ve bandajın çıkmasına sebep olabilir. Kişilerin bu süreçte hem öksürme hem de hıçkırma gibi problemler karşısında uykularına ve beslenmelerine ekstra özen göstermeleri önerilir. Saç ekiminin yan etkileri arasında öksürük de yer almaktadır.
6 Yorum. Yeni Yorum
Peki protez saç yaptırdıktan sonra herhangi bir komplikasyon oluşur mu?
Protez saçın neden olduğu komplikasyonlar için yapılan araştırmalarda şu ana kadar herhangi ciddi bir zarara neden olmadığı söylenmektedir. Ve şu ana kadar da teşhisi konmuş herhangi bir rahatsızlığı ya da yan etkisi yoktur. Kaliteli ürünler tercih edildikçe ve bakım sürelerine ve talimatlarına uyulduğu zaman protez saçın altta kalan saça ya da cilde hiçbir olumsuz sonucu olmayacaktır.
Saç ekiminden sonra kabuklanma oluyor. Bu genel bir sorun mu ne gibi önlemler alabilirim?
Saç ekiminden sonra kabuklanma işlemi kafa derisindeki yaraların iyileşmeye başladığını göstermektedir. Kabuklanma aşaması normal bir durumdur, bölgenin kendini yenilemesi ve iyileşmesi anlamına gelmektedir.
İşlem yaptırdıktan ne kadar zaman sonra saçlarımı yıkayabilirim?
Saç ekimi işleminden sonra takibinde 2 gün boyunca bölgenin yıkanmaması gerekmektedir. Bu süreçte saç ekimi yapılan bölge bandaj ile sarılı olacağı için herhangi bir şekilde ıslanmaması ve yıkanmaması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Takibinde 1 hafta boyunca da belirtilen aralıklarda saçın hassas bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir.