Saçkıran Rahatsızlığı Bulaşıcı Mıdır?

Saçkıran Rahatsızlığı Bulaşıcı Mıdır
Saçkıran Rahatsızlığı Bulaşıcı Mıdır
Genel Bilgi
2 Yorum

Saçkıran rahatsızlığı bulaşıcı mıdır? Saçkıran rahatsızlığının bulaşıp olup olmadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Saçkıran rahatsızlığı, halk arasında saç dökülmesi ismi ile de bilinmektedir. Otoimmün rahatsızlıklar arasında yer alan saçkıran, bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Travmalar sonucunda ortaya çıkabileceği gibi farklı nedenlerden dolayı da görülebilmektedir. Çoğu zaman saçkıran rahatsızlığının ne zaman başladığı dahi anlaşılamamaktadır.

Yavaş başlayan bir süreçtir ve bu neden ile de ilerlediği zaman fark edilmesi daha yüksektir. Bu durum herkeste aynı şekilde geçerli değildir. Bazı kişiler saçkıran rahatsızlığına yakalandığını ilk etapta fark edebilmektedir. Herkeste farklı ön belirtiler ile ortaya çıkan saçkıran rahatsızlığı, tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Tedavi sürecinde estetik görüntüsünden rahatsız olan birçok kişi saçları tekrar gürleşene kadar protez saç yaptırmaktadır. Böylelikle süreci saçlı bir şekilde estetik kaygısı olmadan pozitif bir şekilde atlatmaktadırlar.

Saçkıran Temas Yolu ile Bulaşır Mı?

Saçkıranın temasla bulaşması olasılıklar arasında yer alan bir durum değildir. Bunun en temel sebebi saçkıran rahatsızlığının bulaşıcı olmamasıdır. Saçkıran kişide ortaya çıkan ve seviyesine göre kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Saçkıran rahatsızlığı olan bir kişiye temas edildiği zaman bulaşma korkusu hissedilmemelidir. Saçkıran rahatsızlığı bulaşıcı bir durum olmadığı için temas yolu ile bulaşması da imkansızdır. Saçkıran oluşumuna neden olan birçok etken olsa da bulaşma bunlardan biri değildir.

Saçkıran Hayvanlardan İnsanlara Bulaşır Mı?

Saçkıranın hayvandan bulaşması için mantar temelli olması gerekir. Saçkıran her ne kadar bulaşıcı olmasa da mantar temelli olan rahatsızlıkların bulaşma ihtimali daha yüksektir. Hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara geçebilen rahatsızlıklar vardır. Bu rahatsızlıklar arasında ise mantar temelli saçkıran da yer alır. Mantar temelli saçkıran söz konusu değil ise bulaşması mümkün değildir.

Saçkıran rahatsızlığı travmalar sonucunda ortaya çıkabildiği gibi mantar, enfeksiyon ve cilt rahatsızlıklarından dolayı da saçlar olumsuz etkilenebilmektedir. Saçkıran rahatsızlığı eğer mantar enfeksiyonu barındırıyor ise bu durumda enfeksiyonun bir başka canlıya bulaşması muhtemeldir. Burada saçkıran çeşitlerini bilmek oldukça önemlidir. Başlıca saçkıran türleri şunlardır:

  • Alopesi areata
  • Alopesi totalis
  • Universalis
  • Diffüz areata
  • Ofiazis

Saçkıran Rahatsızlığı Bulaşıcı Mıdır

Saçkıran Tedavisi Nasıl Olur?

Saçkıranın tedavisi saçkıran türüne göre belirlenir. Genellikle etki gücü yüksek ilaçlar ile saçkıran rahatsızlığı kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu ilaçların etken maddeleri arasında kortizon yer alır. Kortizon ise insan sağlığı için gerekli olduğu kadar zararlı da olabilen bir maddedir. Kilo alımını destekleyen kortizon tedavisinde kullanılan dozlara dikkat etmek gerekir.

Saçkıran eğer başlangıç seviyesinde ise bu durumda kremler ve bölgesel tedaviler de tercih edilebilir. Saçkıran rahatsızlığı ilerledikçe kullanılan iyileştirme yöntemi de değiştirilmektedir. Mantar ve enfeksiyon temelli saçkıranlarda antibiyotikler başta olmak üzere direkt soruna yönelik tedavi yapılır. Saçkıran tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında losyonlar da vardır.

Saçkıran Hastalığının Semptomları Nelerdir?

Saçkıranın belirtileri saç dökülmesidir. Saçkıran çoğunlukla saçlarda ortaya çıksa da kaşlarda ve kirpiklerde de görülebilmektedir. Saçkıranın belirtileri saçların sık bir şekilde dökülmesi şeklindedir. Kaş, kirpik, saç ve sakallarda görülebilen bu rahatsızlık tedavi ile kontrol altına alınamaz ise bölgesel kellik yaşanabilmektedir. Bazı durumlarda bu kellik sadece bölgesel olmamakta ve tüm alanda dökülmeler meydana gelebilmektedir. Zayıflamış saç ve saç kökleri güçlendirilmesi bu süreçte önem arz etmektedir. Saçkıran ile saç dökülmesi kısmen benzediği için sonucu kelliğe kadar gidebilmektedir.

Saçkıran Kendi Kendine İyileşir Mi?

Saçkıranın kendiliğinden iyileşmesi mümkün olsa da bazı saçkıran türleri inatçı olabilmektedir. Kendiliğinden iyileşen saçkıranların yinelenme oranı da yüksektir. Saçkıran tedavisi alındıktan uzun bir süre sonra tekrarlayan saçkıran rahatsızları da vardır. Bu neden ile saçkıran rahatsızlığı için kesin bir şekilde geçer ya da geçmez gibi yargılarda bulunulmaması gerekir. Bir uzman kontrolünde tedavi olunması ve tedaviden alınan yanıta göre ilerleme kaydedilmesi önemlidir. Saçkıran rahatsızlığı yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilir.

Onnahair Protez Saç, protez saç, Saç Protezi - Onnahair

2 Yorum. Yeni Yorum

  • Murat Ertekin
    Ocak 10, 2023 11:39 am

    PRP tedavisi saç dökülmesini önlüyormuş, sizce ne kadar doğru ya da mezoterapi?

    Yanıtla
    • PRP tedavisi de mezoterapi de birbirleriyle bazı benzer ve yine birbirlerinden kimi zaman ayrılan belirli özellikleri vardır. Ama ortak olarak her iki tedavi işleminde de bir miktar ağrı olabilmektedir. Bu sebeple çoğu insan bu aşamada estetik görüntüye hemen ulaşmak ve etkili bir dış görünüm elde etmek için protez saç uygulamasını tercih edebilmektedir. Çünkü her iki tedavi de de sonuç garantisi yoktur, sonuç kişiden kişiye değişmektedir.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.